fallback

Банка ДСК с 313 млн. евро кредити за малки и средни фирми за 2005

12:08 | 02.12.05 г.

Отпуснатите кредити от Банка ДСК за микро-, малки и средни предприятия през 2005 г. възлизат на 313 млн. евро, докато през 2003 г. са били 128 млн. евро. Това стана ясно по време на презентацията „Кредитиране на малки, средни и микропредприятия“ на Теодор Младенов, директор на дирекция “Продажби и управление на пазарни сегменти” във финансовата институция. Представянето бе направено в рамките на провеждащото се в НДК изложение „Финанси за всеки“ с медийното партньорство на Investor.bg.

Младенов уточни, че за този двегодишен период пазарният дял на банката по този показател се е увеличил от 10 на 15%.

По отношение на депозитите за наблюдавания период пазарният дял се е увеличили от 7 на 15%, достигайки 181 млн. лв.

Кредитният портфейл на банката за малките и средните предприятия е добре диверсифициран, като с най-голям дял са: търговия и ремонт на битова техника (46%), преработваща индустрия (24%), селско и горско стопанство (8%) и др.

Банката предоставя средства за инвестиции и оборотни средства, като за малките и средни предприятия размерът им е до 200 000 лв., а за микропредприятията от 1 500 лв. до 80 000 лв. (или еквивалент във валута).

Йордан Йорданов, директор на дирекция "Проектно финансиране” в банката изтъкна предимствата на проектното финансиране, уточнявайки, че в банката е обособено първото в България специализирано организационно звено за проектно финансиране. Фокус върху тези проекти в областта са: търговско-развлекателни комплекси; хотелиерство и туристическа индустрия; жилищно и офис строителство, логистични центрове; хипермаркети; телекомуникации; енергетика.

Проектното финансиране включва дългосрочно финансиране на проекти в областта на инфраструктурата, строителството, индустрията и други. Схема на кредитиране е Издължаване чрез генерираните от проекта парични потоци, като обезпечението е активите на проектната компания.

Предимства за инвеститорите е финансирането на големи проекти извън баланса на фирмата-майка.

Такъв е случаят с проекта Mall of Sofia. В него приблизителната инвестирана сума е 48 млн.евро, а финансирането от Банка ДСК и OTP Bank е 36 млн.евро, като стойността на проекта е над 54 млн. евро, уточни Йорданов.

Банка ДСК има над 20% дял в клоновата мрежа на банките в България, като разполага с 347 поделения и 967 представителства в цялата страна. Още от "Финанси за всеки": ОББ държи 20% от пазара на ипотечни кредити Реалната версия на Delta Broker се очаква до края на годината Активите на ОББ Балансиран фонд достигнаха над 4 млн. лв. към ноември Над 90% от предлаганите от TBI България продукти са за масовия потребител Първото финансово изложение в България отвори врати

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 12.09.22 г.
fallback