fallback

Софарма изпуска Сърболек

Нямаме официална информация какво е развитието по нашата оферта, но ако контролът наистина е взет от местната компания, ние ще търсим други възможности да влезем на този пазар, каза за Investor.bg изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев

17:51 | 01.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Огнян Донев

Йовица Стефанович Нини вчера е поел управлението над сръбската фармацевтична компания "Сърболек" (Srbolek), съобщи в своя сайт един от членовете на Белградската борса Senzal. Тази информация е била потвърдена пред брокерската компания от досегашния директор на компанията Мирослав Илич.

За закупуването на 51% от "Сърболек" основен кандидат бе "Софарма", чиято оферта бе приета от регулаторните органи на Сърбия и Черна гора. "Софарма" първоначално предложи по 910 динара за акция от сръбската компания, но преди два дни повиши офертата си на 1401 динара.

В края на миналата седмица и началото на тази обаче компанията "Югоремедия" (Jugoremedija), чийто собственик е Нини, купуваше активно акции на "Сърболек", като повиши цената им от 950 динара до 1970 динара. Според сръбската преса с тези покупки Нини е взел контрола на фармацевтичната компания, като е придобил около 43% от капитала. В последните два дни цената на акциите на сръбската фармацевтична компания се понижиха до 1160 динара.

Основен акционер до миналата седмица в "Сърболек" беше държавата, която чрез своя акционерски фонд държеше 32,5% от капитала. Част от пакета (около 7,5%) е бил продаден чрез борсата и най-вероятно е купен от Нини. Срокът за приемане на българската оферта изтече днес в 12 часа местно време и според сръбската преса има някакви шансове държавата да е предоставила все пак остатъка от пакета си на "Софарма".

"Нямаме официална информация какво е развитието по нашата оферта, но ако контролът наистина е взет от местната компания, ние ще търсим други възможности да влезем на този пазар," каза за Investor.bg изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев. Той допълни, че българската компания ще има завод в Сърбия, но не уточни към какво ще се насочат.

Нетната консолидирана печалба на "Софарма" за първите девет месеца на тази година достигна до 27,319 млн. лв., от 14,9 млн. лв. за същия период на миналата година.

Днес бяха изтъргувани 1353 акции на "Софарма" на средна цена 7,65 лв., с 0,39 на сто по-ниска от вчера.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:09 | 04.09.22 г.
fallback