fallback

Ще си избираме измежду 300 000 дръвчета за Коледа

Очаква се към 10 декември първите елхи да се появят по пазарите

15:53 | 01.12.05 г.

Над 300 000 коледни дръвчета ще бъдат предложени на пазара тази година от държавните лесничейства и дивечовъдни станции за предстоящите коледни и новогодишни празници, обявиха от Министерство на земеделието и горите /МЗГ/.  

Очаква се към 10 декември първите елхи да се появят по пазарите. Ела, смърч, черен и бял бор са предпочитаните дървесни видове, с които българинът украсява дома си.

В специализираните държавни горски разсадници се отглеждат 80 000 дръвчета, от които тази година за продажба се подготвят около 20 000. При отсичането е задължително те да се маркират в отрязъка с контролна горска марка с черна боя.

Добивът на елхи и дрянови клонки се извършва от физически и юридически лица, които са подали заявки в държавните лесничейства или в дивечовъдните станции и след заплащане на определените такси с Постановление 266 на Министерски съвет.

Размерът на таксите варира от 1,80 лв. за дръвче с височина до 1 м., през 2,40 лв. - за елха до 2 м., до 3,60 лв. - при височина над 2 м. Крайната цена за потребителите се определя от пазара, като през последните години тя варира от 2 до 20 лв. в зависимост от търсенето и предлагането, припомнят от Националното управление по горите.

Национално управление по горите въвежда от днес засилено дежурство на горските служители по пътищата, възлови кръстовища, на контролните горски пунктове и пунктовете на КАТ. Ще бъдат проверявани и тържищата за продажба на новогодишните елхи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:48 | 22.08.22 г.
fallback