fallback

Унгарският Magyar Telecom купи Орбител за 8 млн. евро

Чрез сделката Орбител става част от групата на Дойче телеком, която е мажоритарен собственик на Magyar Telecom

11:11 | 29.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Андраш Балог, Виктор Францес, Константин Петров, Николай Горчилов; снимка: Орбител

Водещият унгарски телекомуникационен оператор Magyar Telecom (бившият Матав) и Орбител подписаха в понеделник споразумение за закупуване на 100% от българската компания, съобщиха на пресконференция днес от Орбител и унгарската компания. Цената по сделката е 8 млн. евро, обявена в сайта на Magyar Telecom.

Унгарската компания се ангажира да допринесе за развитието на българския телеком с инвестиция от 7 млн. евро. "Ние вярваме в развитието и възможностите за растеж на българския пазар на телекомуникационни услуги и затова решихме да инвестираме тук. Избрахме Орбител, защото оценихме сериозния потенциал за развитие на компанията," каза Андраш Балог, главен стратег на Magyar Telecom.

Чрез сделката Орбител става част от групата на Дойче телеком, която е мажоритарен собственик на Magyar Telecom с 59,49% от капитала. Останалата част от акциите на унгарската компания (40,51%) се търгуват на борсите в Ню Йорк и Будапеща.  

Очаква се придобиването да бъде финализирано до началото на 2006 г., като преди това трябва да бъдат получени разрешенията за него от Комисията за регулиране на съобщенията и от Комисията за защита на конкуренцията.

Орбител е най-големият алтернативен телекомуникационен оператор у нас, като оборотът му за миналата година е 18,2 млн. лв. Общите приходи на компанията нарастват средно с 54% годишно от 1999 г. насам, като за тази година се очаква те да бъдат около 23 млн. лв. Делът на телефонните услуги в приходите е 53%, а останалите 47% са от услуги за данни, включително Интернет. Нетната печалба на дружеството за миналата година е 1,1 млн. евро.

"Идването на стратегическия инвеститор Magyar Telecom в Орбител е естествено развитие на компанията след финансовия инвеститор ЕБВР, който привлякохме през 1999 г.," каза изпълнителният директор на Орбител Константин Петров.

"Първите инвестиции в българската компания ще бъдат за подобряване на технологиите, както и в подобряването на обслужването на клиентите," каза още Балог. Според него един от пътищата на развитие на компанията е предоставянето на услуги чрез широколентовия достъп. В края на октомври Орбител спечели един от трите лиценза от клас Б срещу 6,172 млн. лв.

От януари 2006 г. Константин Петров ще стане съветник на борда на директорите на Орбител. Досегашният маркетинг директор Николай Горчилов ще стане изпълнителен директор, а Виктор Францес ще запази поста си на изпълнителен директор. Magyar Telecom също ще има представители в борда на директорите.

"Magyar Telecom ще се съсредоточи в развитието на Орбител и няма планове в близките години да прави IPO на компанията на българска или чужда борса," каза Андраш Балог в отговор на въпрос на Investor.bg. В същото време според него българската компания ще стане още по-прозрачна по отношение на информацията за дейността й.

Придобиването на Орбител е част от експанзията на Magyar Telecom в Югоизточна Европа. През 2000 г. унгарската компания купи мажоритарния пакет от македонския телеком Maktel, а през тази година придоби и над 50% от черногорския телеком. Компанията е представена и в Румъния и Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 10.09.22 г.
fallback