fallback

Преглед на печата

09:26 | 26.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

ЕРП-Варна ще съкращава персонала
в. Сега
Немската компания Е.оn планира съкращения на персонал в електроразпределителното дружество във Варна, което е нейна собственост заедно с ЕРП-Горна Оряховица. Това стана ясно след общото събрание на компанията. Служители в ЕРП - Варна могат да напуснат предприятието доброволно срещу обезщетение, заяви председателят на управителния съвет на "E.on България" Манфред Пааш. Той призна, че се планират съкращения, за да се свият разходите на компанията.
 
Енергийният министър Румен Овчаров заяви, че програмата за съкращения "не е лоша". Според приватизационния договор за дружествата, подписан през ноември 2004 г., за три години купувачът е длъжен да запази фонд "Работна заплата" в размера от 2004 г. Няма обаче фиксиран брой работни места, които трябва да се запазят.
 
Пааш разкритикува сегашния закон за енергетиката и заяви, че се надява на повече свобода за предприемачите. Според него не е възможно токът за крайните потребители да не поскъпне. 14 млн. лева такси потънали в Гранична полиция
в. Новинар
Около 14 млн. лева не са постъпили в държавния бюджет заради несъбрани такси за транзитно преминаване на турски граждани през страната. За периода април 2003 - май 2005 г. има 350 892 влизания на турски граждани в България, за които не са събирани държавни такси за транзитно преминаване и не са полагани държавни таксови марки. Данните са от одит на дирекция "Ревизионна" към МВР в Гранична полиция. Докладът от проверката бе огласен вчера в парламента от бившия шеф на Националната следствена служба и депутат от ДСБ Атанас Атанасов.
Директорът на Гранична полиция ген.-майор Валери Григоров, заместникът му полк. Николай Даскалов и шефовете на граничните служби в Елхово и Драгоман са посочени като преки отговорници за пропуснатите постъпления за държавната хазна. “Всеизвестно е, че има корупция по границите, но тук имаме 14 млн. лева, които са потънали в джоба на тези, които ги събират”, каза Атанасов. Според него парите стигат и до високите етажи на властта, щом толкова време не се споменава за тях
 
Държавата купува 150 хил. тона жито в. Стандарт
Държавата е готова да изкупи 150 хил. тона пшеница. Това каза зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова на заседание на консултативния съвет по зърното. Интервенцията да бъде в началото на 2006 г. Предстои решението да бъде одобрено от Министерския съвет. В него е посочено, че ще се изкупува зърно от втора Б група. За сега не е определена цената, която ще се плаща за пшеницата. Тя ще бъде определена на база разходи за производство, съхранение и транспорт. Главният секретар на външно обвинен за сделката с "Трансат"
в. Новинар
 
Главният секретар на Министерството на външните работи Димитър Иванов е обвинен за престъпление по служба, тъй като не е предотвратил сделката с фирма "Трансат" за изграждането на сателитна система между дипломатическите ни служби. Това съобщи вчера източник от военна прокуратура, която на 11 ноември образува дело срещу висши служители на министерството заради сделката. Иванов е първият обвиняем за аферата, която гръмна през лятото. Тогава прокуратурата обяви, че ще подведе под съдебна отговорност за шпионаж министъра на външните работи Соломон Паси, който е разрешил сделката. Паси е нарушил закона за МВР, тъй като е допуснал частна фирма да изгради системата за връзка, се казваше в съобщението на прокуратурата. 50 стотинки за писмо след Нова година в. Сега
И колетите поскъпват с 10%. Пощите се гласят да станат брокери на имоти
След Нова година е възможно писмата и колетите да поскъпнат средно с 10-11%. Такова предложение на ръководството на "Български пощи" ще бъде одобрено скоро от съвета на директорите. "То ще влезе в сила най-рано след Нова година, тъй като процедурата по одобряването му е сложна", заяви вчера изпълнителният директор на пощите Енцислав Харманджиев.
Сега марката за обикновено писмо до 20 грама за вътрешността на страната струва 45 ст., а след увеличението ще е 50 ст. Писмата от 1000 до 2000 г вече ще струват 1.55 лв. Отделно от това за препоръчана пратка се плащат още 45 ст., които с увеличението стават 50 ст. Обикновено писмо за Европа според готвената нова тарифа ще струва 90 ст., а колет до 1 кг. - 2 лв. за България и 23.40 лв. за Европа.
Близо 2900-те пощенски станции в страната може да се превърнат в информационни центрове за събиране на оферти за покупко-продажба на недвижими имоти за селището, в което се намират. Това предвижда план за развитие на предприятието, който ще се одобрява в началото на декември, каза Харманджиев. Дори сделките да се сключват от брокери, пощата ще прибира комисиона от всяка сделка.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 02.09.22 г.
fallback