fallback

Велчев: В програмата на правителството няма конкретика

Според НДСВ основният недостатък на програмата на кабинета е липсата на амбиция за провеждане на дълбоки структурни реформи

10:06 | 25.11.05 г.

Липсата на цифри в програмата на кабинета не е толкова обезпокоително, колкото това, че не се обръща адекватно достатъчно внимание на структурните реформи, които трябва да се извършат най-вече в бюджетните сфери, в пазара на труда и др., обяви депутатът от НДСВ Милен Велчев пред bTV.

Една програма на правителството би трябвало да набележи по-конкретно начините за изпълнението на дадените обещания, каза Велчев и добави, че според НДСВ основният недостатък на програмата на кабинета е липсата на амбиция за провеждане на дълбоки структурни реформи.

При управлението на НДСВ и ДПС някои от тях закъсняха, призна той и посочи като пример образованието, здравеопазването, социалната политика и силовите сектори.

Бившият финансов министър заяви, че това правителство се намира в една безпрецедентно благоприятна обстановка от гледна точка на възможности за осъществяване на структурни реформи. По думите му остават още 4 години до следващите избори и точно сега е времето за такива промени.

В програмата на правителството няма конкретика, но друг въпрос е дали една програма трябва да търси такова ниво на конкретика, допълни зам. председателят на НДСВ.

По думите му няма еднократен акт и няма ден, в който черното да стане бяло и всички проблеми да се разрешат. Въпросът е да се работи и нещата да стават по-добри с всеки изминал ден.

Той добави, че що се отнася до доходите, не е във властта на правителството да определя доходите в частния сектор. Що се отнася до заплатите в бюджетния сектор с колко ще нарастват всяка година, то това зависи от растежа на Брутния вътрешен продукт и ръста в производителността на труда, обясни той.

Затова записването на такава конкретна цифра би дала повод за атаки в края на мандата, ако тя не бъде достигната, каза още Велчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 26.08.22 г.
fallback