fallback

Ще получаваме обезщетение, ако дефектна стока повреди друга вещ

Oтговорността на производител се поема и от неговия представител или вносител, когато производителят не е установен на територията на страната

16:03 | 23.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Отговорност  за продаваните стоки имат и вносителите Ако дефектна стока повреди друга вещ на стойност над 500 лева, потребителят трябва да бъде обезщетен и за нея. Това реши днес парламентът, който прие на второ четене текстове от проектозакона за защита на потребителите.

Производителите на стоки и лицата, предоставящи услуги, са длъжни да предлагат на потребителите само безопасни стоки и услуги, е записано в приетите текстове.

Законът регламентира като производител всяко лице, което е произвело или преработило стоката и всяко друго лице, което се представя за производител като поставя върху стоката своето име, търговска марка или друг отличителен знак.

Според приетите текстове отговорността на производител се поема и от неговия представител или вносител, когато производителят не е установен на територията на страната.

За осигуряване безопасността на стоката производителят е длъжен да предприема превантивни мерки, включително и изтегляне на стоката от пазара, предупреждение до потребителите и изземване от тях на стоките, ако има информация, че стоката крие риск, указва още законът.

В рамките на своята дейност дистрибуторът също участва в проследяване безопасността на стоките. Контролните органи, следящи за безопасността на стоките и услугите, са Комисията за защита на потребителите, контролните органи по Закона за храните и по Закона за здравето, както и органите за надзор на пазара по Закона за техническите изисквания към продуктите.

Информацията за опасните стоки и услуги, с която разполагат контролните органи, е публична.

Потребителят има право да предяви рекламация на стоката или услугата, независимо от предоставената търговска гаранция, е записано още в закона. Когато рекламацията се извършва чрез замяна на стоката с друга, съответстваща на договореното, търговецът е длъжен да запази първоначалните гаранционни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
fallback