fallback

Активите на UniCredit Group в България са 6,45 млрд. лв.

Новата UniCredit Group е представена от три банки в България - Булбанк, HVB Bank Biochim (“Ейч Ви Би Банк Биохим”) и Хеброс Банк

16:36 | 21.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Новата UniCredit Group е представена от три банки в България - Булбанк, HVB Bank Biochim (“Ейч Ви Би Банк Биохим”) и Хеброс Банк, като общите активи на тези банки са 6,45 млрд. лв. (3,3 млрд. евро) към края на септември, съобщиха от институциите. Влизането на трите банки в една група стана възможно, след като успешно бе финализирана обмяната на акции между UniCredit и акционерите на HVB Group (93.93 процента от акционерите са приели офертата).

Отначало трите банки ще работят паралелно. Те имат общ пазарен дял от 21.7% към края на септември. Това прави UniCredit Group номер едно на банковия пазар в България с водещи позиции в областта на кредитирането на фирми с 22.6% пазарен дял и общ размер на заемите за фирми от 2.59 млрд. лева и първо място по депозити на нефинансови институции в размер на 3.96 млрд. лева или 20.9% пазарен дял. Заедно трите банки обслужват около един милион клиенти чрез 324 клона.

“Като членове на новата UniCredit Group, HVB Bank Biochim и Хеброс Банк продължават интеграцията си според първоначалните планове. Правното сливане на двете банки ще бъде завършено през 2006 г.“, коментира Петер Харолд, главен изпълнителен директор и председател на управителните съвети на HVB Bank Biochim и Хеброс Банк. Двете банки продължават да бъдат дъщерни дружества на базираната във Виена “Банк Аустрия Кредитанщалт” (BA-CA), която сега също е част от новата UniCredit Group.

С общи активи от 770 млрд. евро към края на юни 2005 г. и пазарна капитализация от около 54 млн. евро UniCredit Group става един от основните играчи на европейския фиансов пазар. Планира се Виена да бъде новата централа за операциите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на новата UniCredit Group.

Обединената банкова мрежа в ЦИЕ ще нарасне от около 1 000 до около 2 800 клона и офиси, а общите активи ще се увеличат от 36.5 млрд. евро до около 80 млрд. евро. Броят на служителите ще нарасне повече от двойно - от 19 000 до близо 50 000 души. Освен това звеното за ЦИЕ на UniCredit ще отговаря за бизнеса на групата в Русия, Украйна, Турция и Балтийските републики, като по този начин ще обслужва клиенти в 17 държави.

Стартът на новата UniCredit Group ще бъде съпътстван от рекламна кампания в печатните медии в цяла Европа. Кампанията ще стартира на 24 ноември и ще продължи до 12 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 08.09.22 г.
fallback