fallback

БСК: Икономиката трябва да расте по-бързо от заплатите

Относно безработицата в страната Божидар Данев коментира, че само 6% от безработните са хора с подходящо образование, а 94% са с липса на образование, като този процес се задълбочава

18:26 | 21.11.05 г.

През последните пет години БВП се увеличи значително, като основната част от растежа идва от по-високата производителност на труда. С тенденция на увеличение се разви и средната работна заплата. През 2004 г. нейната номинална стойност достигна 3 618 лв., или средномесечно 302 лв. В сравнение с 1999 г., увеличението е с 1 206 лв. (средномесечно 100,5 лв.), или с 50%. Това  заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев на проведена днес пресконференция на тема “Производителност и заплати (2000-2005 г.)-тенденции в растежа”.
 
Общо за петте изследвани години растежът на производителността на труда изпреварва нарастването на средната работна заплата с 2 пункта, добави Данев.
 
По думите му към края на 2002 г., въпреки очертаващия се стабилен икономически растеж, са били създадени условия за прекъсване на благоприятната тенденция между растежа на производителността на труда и заплатите. През 2003 г. увеличението на заплатите е с 5.6 пункта по-голямо от това на производителността на труда, а за 2004 г. - с 2.7 пункта.
 
Общо за 2003 и 2004 г. прирастът на работната заплата е 17%, а на производителността на труда - 8%. Тенденцията на изпреварващо нарастване на работната заплата продължава и през първата половина на 2005 г., като растежът на производителността на труда е с над 3 пункта по-малък.
 
Изпреварващото нарастване на работната заплата в сравнение с увеличението на производителността на труда влияе неблагоприятно върху икономическия растеж на страната, поради редица причини, посочиха от БСК. От една страна,  намалява инвестиционната активност. По-бързото увеличение на заплатите в сравнение с производителността на труда ограничава финансовите ресурси за разширяване на производство и осигуряване на тази основа и на повече средства за работна заплата.
 
От друга страна, се създават условия за ускоряване на инфлацията. През 2004 г. годишната инфлация (6.1%) е най-висока след 2001 г. За десетте месеца на 2005 г. инфлацията от 4.5% също е рекордна за този период.
 
Освен това се увеличава дефицитът по външнотърговското салдо на страната. Сравнително малко е увеличение на отраслите, произвеждащи стоки, в прираста на БВП, а по-голямото потребителско увеличава дела на потребителските стоки във вноса. През 2004 г. външнотърговският дефицит е близо 19% от БВП. През първото полугодие на 2005 г. той надхвърли 23%.
 
На въпрос на Investor.bg какво решение предлага БСК относно работните заплати в близките години Божидар Данев заяви: “Работната заплата трябва да се движи нагоре, но трябва да изостава от ръста на производителността на труда и от ръста на БВП”. Той уточни, че според него ръстът на БВП трябва да е поне с 2 пункта по-бърз от увеличението на работната заплата.
 
Относно безработицата в страната Данев коментира, че само 6% от безработните са хора с подходящо образование, а 94% са с липса на образование, като този процес се задълбочава. Той подчерта, че често безработицата не винаги е основният проблем, а често такъв е и липсата на желание за работа, както и добрата квалификация. Според него такъв проблем са имали Шишеджам при старта на дейността си у нас, а две конфекционни предприятия  в България са искали да наемат работници от Филипините и Виетнам, за да се справят с липсата на квалифицирана работна ръка.  

Данев се обяви категорично против определяне на минимални работни заплати за всеки бранш. Най-доброто решение за икономиката той вижда в намаляването на данъчната и осигурителна тежест. В Румъния например, където има много ниски данъчни и социални ставки, растежът за миналата година е 9 на сто, а за тази година се очаква да е двуцифрен. Същото се отнася и за Сърбия, Прибалтийските страни, дори Албания, където има ръст от 8,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:07 | 12.09.22 г.
fallback