fallback

БТК премахва стандартната цена за наем на инфраструктурата си

Като определя равнопоставена цена за всички оператори обаче, БТК премахва отстъпките, които към момента ползват мобилните оператори

10:15 | 21.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Българската телекомуникационна компания (БТК) внесе в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) разходите и цените си за предоставяне на услугите, чрез които се осъществява съвместното ползване на инфраструктурата на компанията (колокиране), съобщиха от дружеството.

Това са помещенията, съоръженията и кулите на БТК, които се ползват от обществените далекосъобщителни оператори за осъществяване на дейността им по лицензия от КРС.

От БТК смятат, че действащите към момента цени от 1993 г. не отразяват нито променените икономически условия, нито развитието на телекомуникационния пазар като цяло.

Операторите поставят различни по вид, размери и форми оборудване и не е равноправно те да заплащат еднаква цена, независимо от заетото пространство, смятат от телекома. „Цената, която действа в момента, е несправедлива, защото оператори със значителен по брой и обем оборудване, заплащат колкото операторите, чиито съоръжения са по-малки по размери“, уточняват от БТК.

Като определя равнопоставена цена за всички оператори обаче, БТК премахва отстъпките, които към момента ползват мобилните оператори.

Клиентите на компанията ще ползват три категории обекти с различни разходи за изграждане, поддръжка и ремонт на съоръженията. Различните условия за достъп до обектите на БТК са основание за различия в разходите за поддържането им. Затова според дружеството не трябва да има единна и стандартна цена.

За да се отразят по-точно разходите за изграждане, поддръжка и ремонт на съоръженията е направена категоризация на обектите, представена в следната таблица:

Характеристики на обектите

I категория

II категория

III категория

Високопланински, труднопроходими

Резервирано ел.захранване/резервен електропровод

Дизелов генератор (който може да поеме захранването на обекта)

Охрана

Обслужващ персонал

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 10.08.22 г.
fallback