fallback

Акция на седмицата - КРЗ Одесос

Подгласниците за седмицата от 14 до 18 ноември са Българска роза – Севтополис, Централна кооперативна банка и Холдинг Кооп – Юг

11:06 | 19.11.05 г.

Бикът пред БФБ-София. Снимка: Investor.bg

Акциите на КРЗ Одесос са поредния носител на златното отличие в организираната от Investor.bg рубрика „Акция на седмицата”. Общо 7352 броя смениха собствениците си по време на петте търговски сесии през седмицата на цени между 93 и 96 лв. Средната цена отчете повишение от 1,58 на сто до 95,83 лв. за брой. Подгласниците за седмицата от 14 до 18 ноември са Българска роза – Севтополис, Централна кооперативна банка и Холдинг Кооп – Юг.

Дружеството е сред тези, чиято цена нарасна най-много през последната година, и това е нормално, като се имат предвид печалбите, които реализира. Трябва да се има предвид, че корабният бранш от няколко години е в подем и всички компании в отрасъла стоят добре. Не е ясно обаче колко дълго ще продължи този позитивен цикъл. От друга страна плановете за инвестиция в нови мощности за ремонт и създаването на смесена фирма за пристанищна дейност могат да окажат допълнителен положителен ефект върху цената”, каза за Investor.bg Владислав Панев от КД Инвестмънтс.

Неконсолидираният отчет на КРЗ Одесос показа нарастване на печалбата за деветмесечието на 2005 г. до 6,91 млн. лв., в сравнение с 6,12 млн. лв. за същия период на миналата година. Акциите на дружеството отбелязаха рекордната си стойност от 99,99 лв. по време на търговската сесия от 3 ноември 2005 г.

Книжата на Българска роза – Севтополис бяха едни от най-ликвидните през седмицата, но това не спомогна за ръст в цената им. Средната цена отбеляза спад от 2,14 на сто до 5,49 лв., а офертите в края на петъчната сесия останаха на нива от 5,30 лв. купува и 5,49 лв. продава.

Специализираното в производството на етерични масла, парфюмерия и козметика казанлъшко дружество отчете неконсолидирана печалба за деветмесечието в размер на 1,77 млн. лв., в сравнение с 1,85 млн. лв. за първите девет месеца на 2004 г. Съществен ръст и увеличена ликвидност по позицията се забелязва след увеличението на капитала на дружеството до 3,016 млн. лв.  

Акциите на Централна кооперативна банка поевтиняха с 6,36% и приключиха петъчната сесия на средна цена от 5,15 лв. Седмицата бе четвърта поред, в която книжата на банката завършват със спад. До 25 ноември продължава търговията с правата на дружеството, като две закупени права дават възможност за записване на една от новите акции в увеличението на капитала на банката. В петък правата се търгуваха в диапазона между 1,90 и 2,02 лв. за брой.

С понижението си от 42,36 на сто за изминалата седмица книжата на Холдинг Кооп – Юг се наредиха на най-високото място в отбора на губещите, поне от включените в изчислението на BG40 компании. Акциите приключиха петъчната борсова сесия на средна цена от 2,30 лв., като само три дни по-рано постигнаха рекордната си цена за всички времена – 4,40 лв.

На 24 ноември (четвъртък) е последната дата за сключване на сделки с акциите на това дружество, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в Общото събрание, което ще се проведе на 12 декември. Основна точка в дневния ред е одобряване на предложение за учредяване на дружество със специална инвестиционна цел.

Свързани компании:

Българска роза-Севтополис АД(4BJ)

КРЗ Одесос АД(ODES)

Холдинг Кооп-Юг АД(HUG)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:31 | 01.09.22 г.
fallback