fallback

Политиката за развитие на капиталовите пазари ще продължи

Няма да се променя законодателството за облагане на печалбите от тези пазари, добави министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров

16:26 | 18.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Политиката на правителството за развите на капиталовите пазари ще продължи, няма да се променя законодателството за облагане на печалбите от тези пазари, каза днес министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред студенти по време на Младежкия икономически форум в Университета за национално и световно стопанство, съобщи БНР. Според Овчаров ще бъдат направени и конкретни стъпки за предлагане на акции от български предприятия на международните капиталови пазари.

България се е оказала добра среда за рисково финансиране през последните години, при което инвеститорите преследват висока норма на възвръщаемост. Според министъра обаче с нормализирането на икономическата, инвестиционната и законодателната среда в страната ще намалеят и възможностите за висока печалба при рисковото финансиране.

Овчаров допълни, че за миналата година обемът на инвестициите е бил 2,280 млрд. евро, а през първите девет месеца на тази година те са 1,3 млрд. евро. Вложенията на зелено са нараснали с 380 млн. евро в сравнение с 9-те месеца на миналата година.

Двата пункта, по които България трябва да навакса спрямо страните от Европейския съюз, са инвестициите и доходите. Икономиката ни се развива динамично и е нужна на европейската, защото по думите на министър Овчаров присъединяването ще даде импулс и ще послужи като имунизация в конкуренцията с американския и източноазиатския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 18.11.05 г.
fallback