fallback

БТК потвърдила съмненията си за манипулации, от Орбител отричат

Орбител: Радваме се, че БТК приеха липсата на измама от страна на Орбител

15:27 | 17.11.05 г.

Потвърдиха се съмненията, че Орбител манипулира обаждания към Българската телекомуникационна компания (БТК). Това показа съвместната проверка на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), Орбител и БТК, която имаше за цел да разгледа съмнения, свързани с манипулиране на номерата при входящ трафик, или друга форма на измама.

Проверката установи, че има трафик от абонати на Орбител към БТК, при който компанията е използвала номера на БТК. По този начин обаждането изглежда като разговор между абонати на БТК. При обаждания абонатите на Орбител трябва да се идентифицират с определените по лицензията на компанията номера. Въпреки това, те излизат с номера на БТК, защото номерът на търсещия изкуствено се създава и подава от Орбител.

С действията си Орбител са заблудили множество клиенти и БТК за произхода на обаждането. Смятаме, че съзнателното манипулиране на номерата намалява доверието в отношенията между двата оператора, като създава основания за съмнения от страна на БТК за коректността на Орбител при предоставяне и ползване на услуги между взаимносвързаните мрежи”, каза Димитър Цонев, говорител на БТК. „С действията си Орбител внесе съмнение за честната конкуренция между частните телекоми в България”, добави още той.

Извършените многократни случаи на манипулиране представляват съществено нарушение на Договора за взаимно свързване, сключен между двете дружества. Според БТК е извършено нарушение на нормативната уредба и условията на издадената от КРС лицензия на Орбител.

"Радваме се, че БТК приеха липсата на измама от страна на Орбител. Това показва и съвместната проверка между двете компании, на която Орбител покани КРС. С това за Орбител въпросът остава чисто технически и очакваме инструкциите на регулатора към двете компании", обаче се казва в официалното становище на Орбител.

Орбител е най-големият конкурентен оператор на фиксирания телеком пазар. Компанията трасира пазарната надпревара в индустрията и първа предостави пълноценна алтернатива чрез абонатни услуги от ново поколение. Орбител оперира с най-модерната мрежа от ново поколение, която предоставя редица възможности, непознати за традиционна услуга - като преносимост на номерата, добавят от компанията.

Само няколко месеца след старта на Орбител като ново поколение телеком, потребителите вече усещат реалната конкуренция на пазара, се казва още в становището на Орбител.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:21 | 12.08.22 г.
fallback