fallback

Над 70 са участниците на тазгодишния Салон на виното

14:43 | 16.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Над 70 са участниците в тазгодишния Салон на виното, който бе открит днес в Интер Експо Ценър в София. Винопроизводителите, представящи продукцията си на изложението, са както от България, така и от Франция и Италия.

Салонът на виното бе открит от д-р Светла Бъчварова, заместник-министър на земеделието, която получи като подарък буре с ракия Пещерска отлежала от Винпром Пещера, с пожелание за много богата реколта следващата година. Тази година дружеството откри нов завод в гр. Пещера, като инвестиционният проект е за 3 млн. лв.

По време на изложението посетителите имат възможност да дегустират богата гама вина и спиртни напитки. Показани са и разнообразни аксесоари за вино – професионална и домашна еноложка екипировка, декантери, капсули, тапи и капачки, които запазват аромата, букета и силата на напитките, охладители за бутилки, чаши, гарафи, шампаниери, опаковки за вино от дърво и др.

Паралелно на винената изложба се провеждат още три изложения – Месомания, Светът на млякото и Интерфуд и дринк.

Месомания се организира за 12-ти пореден път, а в съпътстващата програма е предвиден конкурсът “Тайната на българския вкус”, в който Комисия от експерт – дегустатори оценяват продуктите на участващите компании.

Според организаторите се забелязва засилен интерес от чуждестранни фирми към предприятията от месната индустрия, които търсят български партньори и проучват възможностите за съвместно производство. Секторът е 100% частен с много малки и средни предприятия.

Производството на месо и месни продукти заема 18.9% дял от това на хранителни продукти, сочат данните на Асоциацията на месопреработвателите в България. Браншът е на трето място по приходи от продажби след хлебарството и захарната промишленост и напитките.

По данни на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) към декември 2004 г. броят на работещите предприятия в месния бранш е 552, в това число 195 кланици (от които 68 с индустриален капацитет и 127 с малък капацитет). Общо има 213 месопреработвателни компании, от които 83 са с индустриален капацитет и 130 - малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
fallback