fallback

Телекомът на Овергаз подписва договор за 25 млн. евро с китайска компания

"Вестител БГ" ще инвестира общо 153 млн. лв. до 2014 г. в първия проект, комбиниращ разпределителната мрежа за природен газ с оптично трасе

11:28 | 16.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Телекомуникационното дружество “Вестител БГ”, част от групата на “Овергаз”, ще подпише първата част от стратегически договор за доставка на оборудване на стойност 25 млн. евро с китайския телекомуникационен гигант ZTE, съобщиха от газовата компания. Официалното подписване на договора за сътрудничество между “Вестител БГ” и китайската компания ZTE ще бъде в петък, 18 ноември.
Модерната техника ще бъде използвана за обезпечаването на първия по рода си в България комбиниран ютилити проект – разпределителната мрежа за природен газ е съпътствана от оптично трасе, което дава възможност на клиентите на “Овергаз” да се възползват и от широколентов, високоскоростен Интернет, телефония и интерактивна цифрова телевизия.
Компанията планира инвестиции от 153 млн. лв. до 2014 г. за развитието на проекта.
“Вестител БГ” е първият оператор у нас, който дава възможност на своите клиенти сами да подреждат програмите, които искат, сами да определят времето и реда, в които да ги гледат. Нова за нашия пазар е и услугата video on demand (видео при поискване), благодарение на която, без посещение до видеотеката, тези, които имат достъп до мрежата, могат да гледат филмите, които пожелаят.
Телекомът е създадена през 2003 г. Компанията е лицензиран оператор за доставка на телекомуникационни услуги от вида triple play – високоскоростен Интернет, телефония и телевизия. До края на 2006 година “Вестител БГ” планира да има близо 6 000 клиенти. 

Китайската ZTE е в партньорски отношения с Intel, Microsoft, IBM, Alcatel, Qualcomm, Analog devices, Accenture, Texas Instruments, Freescale, Agere Systems и ADI. Корпорацията има 13 собствени научно-изследователски центъра в Китай, САЩ, Швеция и Корея. Повече от 1/3 от екипа на компанията са заети в научни разработки и повече от 10% от годишния приход на групата са от изследователски и конструкторски разработки.

През октомври 2004 година ZTE представи най-малкия и лек мобилен телефон в света – F808 от стандарта WCDMA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:22 | 28.08.22 г.
fallback