fallback

Общинските инвестиции достигат 269 млн. лв. за 2004 г.

На по-бедната половина от всички общини се падат едва 17.3% от общия размер на общинските капитални инвестиции

10:56 | 16.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Размерът на общинските инвестиции за 2004 г. е достигнал най-високото равнище за последните години и е в размер на 269 млн. лева. Това отбеляза в доклада си пред Форума за местно самоуправление зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски.

Нарастването на размера на общинските инвестиции отбелязва значително подобрение, но е доста под необходимото равнище за наваксване на досегашните недостатъчни инвестиции за поддържане на общинската инфраструктура на устойчиво ниво, добави Михалевски.

През 2004 г. 60% от всички общински инвестиции са извършени в 30 от общо 264 общини. На по-бедната половина от всички общини се падат едва 17.3% от общия размер на общинските капитални инвестиции. Тaзи група изразходва средно само 7% от местния бюджет за капитални инвестиции и силно зависи от държавните субсидии за финансово обезпечаване на тези инвестиции.

По-богатите общини успяват да насочат част от увеличените местни приходи към нарастване на капиталните инвестиции и все по-активно да използват пазара на дългови инструменти, докато общините с ниска приходна база изостават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:50 | 27.08.22 г.
fallback