fallback

Подписахме седмото споразумение по САПАРД на стойност 68 млн. евро

След влизането му в сила общата стойност на сключените от България финансови споразумения по програмата ще достигне 560 млн. лв.

11:23 | 15.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Сумата, която България ще получи по програма САПАРД, се увеличава от 67,56 млн. евро на 68,01 млн. евро. Това стана ясно на днешното подписване на споразумението с Европейската комисия от името на Европейската общност по програма САПАРД, съобщиха от Министерство на финансите.

От българска страна документът бе подписан от министъра на финансите Пламен Орешарски и министъра на земеделието и горите Нихат Кабил. От страна на Европейската комисия подписа си под споразумението сложи Силва Родригес, генерален директор на Генерална Дирекция "Земеделие и развитие на селските райони".

Това е седмото финансово споразумение по програма САПАРД за България от стартирането на програмата в страната ни в средата на 2001 г. След влизането му в сила общата стойност на сключените от България финансови споразумения по САПАРД ще достигне 560 млн. лв. В допълнение към финансовия ангажимент на Европейската комисия, България осигурява задължително национално съфинансиране в размер на 25% от общата публична помощ по Програмата, или 187 млн. лв.

Размерът на сключените договори с крайни бенефициенти покрива 86% от общия бюджет по влезлите в сила до момента Годишни финансови споразумения и съответното национално съфинансиране. Средствата за националното съфинансиране за изпълнението на проекти по програма САПАРД през следващата година са предвидени в проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2006 г., който в момента се обсъжда в парламента.

Съгласно договорената бюджетна рамка за Република България за първите три години от членството ни в Европейския съюз, бюджетът, предвиден за развитие на селските райони, е в размер на 733 млн. евро, т.е. – четири пъти по-голям от този, който до момента получаваме по програма САПАРД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:07 | 11.09.22 г.
fallback