fallback

Преглед на печата

08:04 | 15.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Пропадна последният опит за спасяването на АЕЦ
в. Сега
 
Последният опит за спасяване на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" пропадна вчера в Страсбург. От проектодоклада на наблюдателя на Европейския парламент за България Джефри ван Орден (британски консерватор) отпадна текст, който поставяше под въпрос дали е разумно да се спрат двата ядрени блока, докато не са изградени заместващи мощности.
 
В първоначалния вариант на проектодоклада, от който "Сега" получи копие, се казваше, че е "критично важно (за България) да се осигурят доставки на енергия, които да задоволят бъдещите потребности както на национално равнище, така и в региона". Текстът отправяше "призив до Съвета (висшия орган на ЕС) да бъде готов да се отнесе гъвкаво към датите за затваряне на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" до пускането в действие на нови производствени мощности в България".
 
Джефри ван Орден обясни вчера на българските наблюдатели в Страсбург, че е бил посъветван да съкрати доклада си, но не уточни от кого.
 
Плащаме осигуровки при данъчните от 2006 година
в. Новинар
 
От началото на 2006 година осигуровките ще се плащат в данъчните служби, съобщи вчера новоназначеният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина. Агенцията трябва да поеме събирането на осигуровките и данъците от догодина. Събирането на местните данъци и такси ще премине към общините, а на акцизите - към митниците.
 
Въпреки че ще поеме събирането на по-голяма част от приходите на държавата, НАП ще има собствена сграда едва през 2007 г.. През цялата следваща година 800-те служители на Националния осигурителен институт ще трябва да работят в данъчните служби, чийто екип също ще се влее в НАП.
 
За нуждите на агенцията в столицата трябва да бъде пригодена бившата сграда на ИПК "Родина" на "Цариградско шосе". Преустройството й бе забавено, тъй като се оказало, че заделените за целта средства са недостатъчни. Причината за недостига на парите е в грешните. С около 6 месеца ще се забави и новата информационна система на НАП. Дотогава ще се използват софтуерите на данъчните и на НОИ.
 
Еврокомисар се чуди как си плащаме тока
в. Стандарт
 
Често се питам как хората на Балканите успяват да си плащат тока. Цените на електроенергията и газта понякога дори са по-високи от тези в ЕС. Това каза еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс в интервю за македонския вестник "Дневник".
 
Хората ще започнат да плащат възможно най-добрата цена за доставената им еленергия, когато в региона се създадат възможности за инвестиции в сектора. Това може да се осъществи със създаването на регионален енергиен пазар, който да бъде свързан с ЕС, смята еврокомисарят.
 
 На 25 октомври в Атина беше подписана Харта за енергетиката в региона. В момента регионът има огромна потребност от енергия, но по различни причини секторът е занемарен. Дали цената на тока ще продължи да расте, зависи от пазара. Според Андрис Пиебалгс сметките за ток ще станат по-малки, когато се създаде конкуренция.
 
Швейцария загрижена за курортите ни
в. Сега
 
Загриженост за прекаленото застрояване на курортите ни изрази швейцарският посланик Рудолф Кноблаух пред министъра на околната среда Джевдет Чакъров, съобщиха вчера от екоминистерството. "В стремежа си да привлича повече туристи, България се насочва по-скоро към евтин туризъм за сметка на опазването на природата", е посочил Рудолф Кноблаух.
 
Посланикът припомни, че Швейцария е финансирала много проекти за опазване на биологичното разнообразие в Рила, Пирин и Стара планина. Според него в нашите курорти има неприемливо прекомерно застрояване, а при изграждането на пистите в Банско и Пампорово не се спазва екологичното законодателство.
 
БСП иска сградата на Дирекцията на полицията
в. Новинар
 
Ръководството на БСП е решило да си "реституира" сградата на Дирекцията на полицията на "Лъвов мост", тъй като според стари партийни дейци тя била купена от бащата на партията Димитър Благоев. Червените взели решението да си поискат сградата на последния пленум на Висшия съвет на партията. Според социалистите, след като им върне сградата, ръководството на полицията можело да се премести в сградата на СДВР на бул."Стамболийски" и "Антим I" .
 
 епутатите от БСП трябва да подготвят законопроект за връщането на имотите на партията от времето на нейното създаване през 1891 г., както и одържавените й собствености по Закона за защита на държавата от 1924 г. Освен това управляващите ще настояват в най-скоро време в пленарна зала да влязат промени в приетия през 1991 г. закон за имуществото на БКП и други казионни организации.  Социалистите подготвят и законови промени, които да позволят на всички партии да си купят имотите, в които се намират централите им. За продан щели да бъдат обявени и партийните клубове в цялата страна.
 
Плановете на БСП да предложи на правителството да се купуват партийните сгради беше посрещнато вчера на нож от опозицията. Такава идея е доста изненадваща и е на ръба на злоупотребата с власт, каза за "Новинар" главният секретар на СДС Иван Колчаков. Партийните сгради трябва да си останат общински, заяви депутатът от "Атака" Георги Димитров.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:24 | 06.09.22 г.
fallback