fallback

Първите чужди туристи в Боровец се очакват на 17 декември

Курортът разполага с 6 000 легла в 38 категоризирани хотели и вили и 7 300 места в ресторанти и други заведения за хранене

11:16 | 12.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Първите чуждестранни туристи се очаква да пристигнат в Боровец на 17 декември, за тогава е предвиден чартърен полет до България, съобщи Dnes.bg. Ремонтите в големите хотели и малките обекти за хранене вече приключиха. Фирма "Бороспорт" е извършила профилактика на лифтовете и съоръженията.

Курортът разполага с 6 000 легла в 38 категоризирани хотели и вили и 7 300 места в ресторанти и други заведения за хранене. Има изградени писти за ски алпийски дисциплини с обща дължина около 38 км и за дълго бягане - 13 км.

Пистите се обслужват от една кабинкова въжена линия; 4 въжени линии; 10 ски влека и 4 детски влека. Общият капацитет на лифтовете и влековете в курорта е 10 000 души на час. Боровец предлага две осветени писти за нощно спускане и писта за сноуборд със собствен влек.

За предстоящия зимен туристически сезон в Боровец са извършени ремонти на участъци от уличната мрежа на курорта, информират от общинската администрация на Самоков. Плътна асфалтова настилка е поставена на 3 км по шосето за Костенец - до хотел "Роял" и почивната станция на Българското национално радио.

Напълно ремонтирано е отклонението до Широката поляна и пътната отсечка от хотел "Св. Георги" до хотел "Св. Иван Рилски". Асфалтиран е паркингът при кабинковата въжена линия. Месец преди началото на сезона е извършена проверка на осветлението в Боровец и са отстранени всички повредени осветителни тела.

От тази година с решение на ОбС - Самоков бе определен размер на туристическата такса 1 лв. за чужденци и българи за нощувка. Намаление с 50 процента ще ползват децата до 18 години. Сумата, събрана от курортната такса (годишно по това перо се залагат приходи 300 хил.лв.), ще се реинвестира в Боровец, като приоритетно се определя разрешаването на инфраструктурните проблеми.

Проблемът с чистотата през активния туристически сезон е решен със закупуването на  голямо количество нови контейнери тип "Бобър". Фирмата, ангажирана със сметопочистването, е планирала  висока интензивност на извозване на боклука.

След процедура за възлагане на обществена поръчка за зимно почистване на общинската пътна мрежа за изпълнител бе избрана фирма "Бекастрой" (собственост на "Елаците Мед"), която ще поддържа и пътната мрежа в курорта. От фирмата са уверили, че ще извършват зимната поддръжка в курорта с най-нови и модерни машини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:02 | 08.09.22 г.
fallback