fallback

Преглед на печата

10:32 | 12.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Рекорден износ на ток прогнозира Овчаров

в. Сега

"Ако не настъпят непредвидени обстоятелства в оставащите месец и половина до края на 2005 г., България ще изнесе 7.2 млрд. киловатчаса електроенергия в региона. Това е абсолютен рекорд не само за последните години, но изобщо", заяви вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров на енергиен форум в София. Според него причината е непрекъснато нарастващото с по 2% годишно потребление в региона. Със същия темп нараствала консумацията на ток и у нас.

България изнася най-много ток в Гърция и Македония, по-малко за Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово. Има отделни сделки и за експорт за Албания през Македония.

"Слънчев бряг" спечели дела за 1 млн. лв.

в. Сега

Държавното дружество "Слънчев бряг" спечели дело във Върховния административен съд срещу туристически фирми за над 1 млн. лв. без лихвите. Курортното дружество заведе в сряда в Бургаския окръжен съд още 25 дела срещу туристически фирми длъжници. Те са ползвали държавната база до 1995 г. Един от исковете за $15 000 е срещу фирма "Балкан холидейз"-Братислава. От "Слънчев бряг" казаха, че тогава шеф й е бил Бисер Ялъмов, който наскоро бе уволнен като шеф на Агенцията по туризъм. "Нямам нищо общо с тази фирма", каза той, но не уточни дали по-рано е бил шеф там.

Сред длъжниците с $160 000 според ръководството на "Слънчев бряг" е и фирма на шефката на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова. Тя отрече да има неплатени дългове. Но изпълнителната директорка на "Слънчев бряг" АД Малина Бакалова потвърди информацията. Проверка на "Сега" установи, че срещу фирмата на Соколова "ДМ травъл" е заведено дело при съдия-изпълнител в Софийския районен съд.

Спират станции на “Вивател”

в. Стандарт

Качеството на разговорите веднага ще се влоши. Някои места дори може да останат без покритие. По-голяма част от станциите на третия GSM нямат строителни книжа, показаха проверките на ДНСК. Актовете за премахването им ще бъдат връчени в офиса на "Вивател".

Следва едноседмичен срок за възражения, а после шефовете на "Вивател" ще бъдат поканени сами да спрат съоръженията си. Ако това не стане, станциите ще бъдат принудително махнати, обясни Симидчиев. По Закона за устройството на територията далекосъобщителните съоръжения са строежи от първа група. Те задължително трябва да имат разрешение за ползване. От "Вивател" обаче не са искали такива от ДНСК, сочи регистърът за издадените документи за първото полугодие на 2005 г. По закон "Вивател" може да отнесе и глоби до 10 хил. лв. за всеки неузаконен обект.

Проверките продължават до 16 ноември.

БНБ затяга режима за потребителските кредити

в. Новинар

БНБ увеличава провизиите за проблемните потребителски кредити поради влошаване на тяхното качество на заемите към физическите лица, реши централната банка.

С промени в Наредба 9, ако кредит за физическите лица влезе в графата "под наблюдение" - тоест не са плащани вноски от 31 до 60 дни, банката ще трябва да го провизира с поне 20% от размера му вместо с досегашните 10%. Ако кредитът не се изплаща между 61 и 90 дни, провизиите ще бъдат 75% от размера на заема, а не както досега 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:06 | 30.08.22 г.
fallback