fallback

Скъпите горива вдигат цените на всички видове транспорт

Промените в цените на автомобилния транспорт вече са се отразили както в градските, така и в междуградските и таксиметровите превози

16:14 | 11.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

НК "Железопътна инфраструктура"; снимка: Investor.bg

Железопътният транспорт ще поскъпне с 8% през декември тази година. Това каза по време на парламентарния контрол днес транспортният министър Петър Мутафчиев. Той уточни, че увеличението ще бъде диференцирано за различните категории превози и влакове и ще бъде съобразено с пътникопотока.

Пристанищните услуги ще бъдат увеличени между 5 и 9 на сто. В БМФ не очакват увеличение на превозните цени, а във въздушния транспорт вече са въведени изменени тарифи. За "България Ер" въведените увеличения са с около 8 процента, каза министър Мутафчиев.

Повишените цени на горивата и електроенергията ще се отразят върху себестойността на транспортните услуги и това ще се отрази изключително негативно върху финансовото състояние на дружества в транспорта като цяло, коментира Мутафчиев.

Очаква се финансовият резултат на БДЖ ЕАД да се повиши след увеличаване на цените с около 13%. Общо разходите за дейността на дружеството обаче ще нараснат с 6,9%. С около 20 на сто ще се увеличат разходите в НК "Железопътна инфраструктура".

Промените в цените на автомобилния транспорт вече са се отразили както в градските, така и в междуградските и таксиметровите превози, каза министър Мутафчиев. Той увери, че при този вид транспорт не може да се очаква ново увеличение.

В областта на морския транспорт се очаква средно увеличение на себестойността на предлаганите услуги с около 3–4%. Увеличението на цените на горивата е довело до допълнителни разходи за въздушния транспорт от 12 млн. лева или около 9 на сто. С около 20% ще се увеличат и транспортните разходи на летище София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 06.09.22 г.
fallback