fallback

Половината домакинства са убедени, че топлофикациите мамят

Четиридесет и три на сто от потребителите са на мнение, че ръстът на цените на алкохола ще им се отрази тежко, а 32 процента са на същото мнение по отношение на цигарите

12:07 | 11.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Почти половината от домакинствата смятат, че поскъпването на парното се дължи на това, че топлофикациите изкуствено завишават печалбите си, заяви министърът на енергетиката Румен Овчаров по време на семинара “Българският енергиен сектор – реалност и перспективи”.

Данните са от проучване на социологическата агенция АССА-М, проведено през ноември в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.

Едва 3 процента от потребителите са на мнение, че скокът в цените на топлинната енергия се дължи на международната конюнктура при горивата.

Една трета от анкетираните смятат, че повишението на цените на енергоносителите ще бъде „ценови шок“, 18% са на мнение, че увеличението е голямо, но ще има и някакво компенсиране, а 25 на сто мислят, че притесненията са пресилени и обявяваните информациите за поскъпването целят да „плашат хората“.

Цената на парното, ще се отрази болезнено за 38% от домакинствата и те заявяват, че не знаят как ще се справят с увеличението. За 49 на сто от абонатите ситуацията е тежка, но ще намерят изход. 13% смятат, че поскъпването няма да им се отрази.

Поскъпването на тока и горивата е непосилно за съответно 16% и 9% от запитаните.

Четиридесет и три на сто от потребителите са на мнение, че ръстът на цените на алкохола ще им се отрази тежко, а 32 процента са на същото мнение по отношение на цигарите.

Семинарът, на който беше представено изследването, е първият от поредицата семинари по проблемите на българския енергиен пазар. Предстои до края на ноември да се проведат още шест семинара на територията на шестте региони за планиране. За участие в тях са поканени съответните областни управители, кметове и членове на Съветите за енергийна ефективност, местни фирми и медии. Участниците в семинарите ще бъдат запознати с възможностите за финансиране на проекти от Фонда за енергийна ефективност, както и с развитието на пазарите на ел. енергия и природен газ в България, и интегрирането й в общия енергиен пазар на ЕС. Акцент ще бъде поставен върху необходимостта от подобряване на енергийната ефективност в индустрията с оглед повишаването на нейната конкурентоспособност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
fallback