fallback

Приходите във вътрешната търговия нарастват с 13% за деветмесечието

16:24 | 10.11.05 г.

Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор “Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” за периода януари – септември 2005 г. реално нарастват с 13.1% спрямо съответния период на 2004 година, съобщават от НСИ.

Най-висок темп на растеж се наблюдава при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 15.9%, резултат от увеличението в двете основни съставни дейности – търговия с автомобили и мотоциклети – 25.7% и търговия с автомобилни горива и смазочни материали - 7.4%, с близки относителни тегла в обема на приходите.

Търговията на едро нараства с 12.8%, като от съставните дейности единствено търговията със селскостопански суровини и живи животни отбелязва спад от 6.6%. При търговията на едро с неселскостопански междинни продукти (суровини, материали и горива) и търговията с машини и оборудване увеличението достига съответно 21.6% и 16.1%.

Търговията на дребно бележи ръст от 12.7%, следствие от положителните темпове във всички наблюдавани дейности. Увеличението е най-голямо при търговията с текстил, облекло и обувки и търговията със стоки за домакинството и битова техника – над 18.0%, следва търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 10.0% и търговията с фармацевтични и медицински стоки – 7.6%.

През месец септември нетните приходи по съпоставими цени нарастват с 10.1% в сравнение със същия месец на предходната година. Основните съставни дейности отбелязват близки темпове на растеж – 11.7% за търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството, 10.8% за търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили и 9.8% за търговията на едро.

От всички наблюдавани групи и дейности единствено търговията на едро със селскостопански суровини и живи животни намалява значително - 39.6%, но без съществено влияние при формирането на общия индекс за търговията на едро, поради ниския относителен дял в обема на приходите – под 3.7%.

Реалният обем на нетните приходи намалява незначително спрямо предходния месец – 1.2%, резултат от спад във всички основни търговски дейности. При търговията на едро и търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството намалението е 0.8%, а при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – съответно 4.9%.

Продажбите на дребно в страната през третото тримесечие на 2005 г. по съпоставими цени нарастват с 11.7% в сравнение със съответното тримесечие на предходната година. Увеличението достига 13.4% за нехранителните стоки и 8.2% за храни, напитки и тютюневи изделия. Спрямо предходното тримесечие продажбите реално нарастват с 11.2%, следствие от реализираните положителни темпове и за двете групи, съответно 12.4% при нехранителните стоки и 8.5% за храни, напитки и тютюневи изделия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 12.09.22 г.
fallback