fallback

България може да бъде водеща голф-дестинация на Балканите

В България може да се играе голф 7-8 месеца през годината, страната има подходящ климат, прекрасна природа и много минерални извори

18:19 | 09.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

България може в много кратки срокове да се превърне във водеща голф-дестинация на Балканите, каза Мануел Фери Санчес, президент на Ferry Group по време на дискусията "Голф туризъм - екзотично хоби или печеливша инвестиция", част от Осмия строително-инвестиционен форум. "Виждам България като сериозна конкуренция на Испания в голф туризма, защото вашата страна има всички предпоставки за развитието му", каза Санчес.

Според него в България може да се играе голф 7-8 месеца през годината, страната има подходящ климат, прекрасна природа и много минерални извори. Всичко това при добро съчетание може да доведе много играчи на голф от чужбина.

Санчес каза още, че не е вярно, че голфът е елитарен спорт, защото в Европа има много игрища, на които могат да играят и хора с не толкова високи доходи. "Голфът обаче е специфичен продукт, той не се продава по каталог. За него трябва сериозна реклама, а също тези, които са посетили дадено игрище, да разказват на други и така играчите да се увеличават," допълни Санчес. Според него е нужно популяризиране, като за целта се изграждат школи и училища, достъпни до широк кръг хора.

За да се превърне един район или страна в голф-дестинация, трябва да има няколко игрища на разстояние 30-40 км едно от друго. "Голфърите не обичат да играят само на едно игрище, те обичат да сменят обстановката," каза още Мануел Санчес.

Българската държавна администрация също не бива да обръща гръб на голф-туризма и трябва да съдейства на хората, които са решили да го развиват, а не да се спира чрез бюрокрация. Според Санчес този вид туризъм носи огромни приходи на доста страни по света.

Общо около 65 милиона човека играят голф по света, 90% от които са съсредоточени в САЩ, Япония и Европа. В САЩ има 16 000 игрища, с 27 милиона играчи, а приходите достигат 47 млрд. евро на година. Играчите в Европа са между 5 и 6 милиона, а игрищата са около 2300. "През 2004 г. в Испания имаше 294 игрища за голф, местните играчи са около 300 хиляди, а заедно с чужденците, които посещават страната, този брой се удвоява," допълни Санчес. Той каза още, че приходите от голф-туризъм в Испания за миналата година са достигнали 2,375 млрд. евро.

"След като вече има две завършени голф-игрища, до Ихтиман и Сливен, и трето в процес на изграждане до Разград, стратегията на компанията за в бъдеще ще бъде такива да се изграждат до големите градове в България," заяви Лилян Тодоров, президент на голф-клуб Еър София. Той каза още, че следващият проект предвижда игрище на 10 км от София. Според него с увеличаване на броя на игрищата ще се увеличава и броят на играещите този спорт в страната, които в момента са около 150 души.

Според Румен Драганов, председател на съвета по туризъм София, в нашата страна голфът ще стане масов, когато има много повече тренировъчни бази, както и игрища, за които не се изискват чак толкова големи такси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:14 | 21.08.22 г.
fallback