fallback

Предстои последен оглед в Кремиковци заради инцидента през януари 2004 г.

Според работещата в здравната служба Първолета Петрова, след като е постъпил сигнал за аварията, никой не е уведомил медиците, че тя е тежка

14:44 | 09.11.05 г.

На 26 ноември състав на Софийския градски съд, прокурори, вещи лица и защитници ще направят последен оглед на мястото, където на 10 януари 2004 г. в металургичния комбинат "Кремиковци" изтече доменен газ. При инцидента загинаха трима, а над 10 души бяха обгазени.

Това гласи днешното решение на съда, според което на 17 януари, когато е следващото заседание, трябва да се установи къде се намира спирателният кран, за който се смята, че поради повреда е изпуснал доменния газ, съобщи Dnes.bg.

На днешното заседание стана ясно още, че вещественото доказателство не е нито в Националната следствена служба, нито в Минно-геоложкия университет. Ако на 17 януари не се явят всички вещи лица, ще бъде прочетена комплексната експертиза.

Това е четвъртото поредно отлагане заради неявяването на всички вещи лица по делото.

Съдът разпита днес Първолета Петрова и Радослав Терзиев, които са били на работа в деня на инцидента. От показанията на машиниста Радослав Терзиев стана ясно, че след инструктаж е заел работното си място в локомотива, без да бъде предупреден, че около 17 часа е станала авария в Първа доменна пещ.

Терзиев заяви, че в района на аварията не е имало обозначение за случилото се. След като се почувствал зле вследствие на обгазяването, той бил откаран в болница.

Според работещата в здравната служба Първолета Петрова, след като е постъпил сигнал за аварията, никой не е уведомил медиците, че тя е тежка. Те предположили, че има четирима-петима обгазени, но впоследствие разбрали, че мащабите са много по-големи. Петрова също потвърди, че в първите часове на инцидента не е имало обозначителни знаци.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:47 | 06.09.22 г.
fallback