fallback

Анкара проявява интерес към изграждането на АЕЦ "Белене"

Турската страна е готова да се ангажира и с финансирането на проекта за изграждането на язовира на р. Тунджа.

11:57 | 09.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Анкара проявява интерес към изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след завръщането си от работно посещение в Турция.

По време на разговорите си с премиера на Турция Реджеп Ердоган, с държавния министър Кюршад Тюзмен, министъра на финансите Кемал Унакатан и министъра на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер министър Овчаров е обсъдил въпроса за изграждането на язовир на река Тунджа, за излизане от споразумението "Инфраструктура срещу електроенергия", както и проектa за изграждане на газопровод, който ще свързва Турция, България и Румъния – "Набуко".

Турската страна е готова да се ангажира с финансирането на проекта за изграждането на язовира на р. Тунджа, съобщи още Румен Овчаров, цитиран от Dnes.bg. Той допълни, че е договорено създаването на работна група с експерти от двете страни, която да уточни финансовата схема за изграждането на водоема.

Споразумението от 1998 г. "Инфраструктура срещу електроенергия" вече е пречка пред развитието на двустранните икономически връзки, каза Румен Овчаров. Ще търсим приемлив и за двете страни начин за излизане от него, посочи министърът на икономиката и енергетиката.

По думите му отворен стои въпросът за българския износ на електроенергия за Турция. Има различни варианти и ще съгласуваме най-приемливия и за двете страни до месец, посочи Овчаров.

Обсъден е бил и въпросът за закриване на безмитните бензиностанции, информира министър Овчаров. Той уточни, че в момента ГКПП са в неравностойно положение, посочи министърът и допълни, че Турция ще въведе еднакъв режим на работа на всички пунктове.

Министър Овчаров съобщи още, че ще предаде поканата от турския премиер Реджеп Ердоган към българския министър-председател Сергей Станишев да посети Турция.

Стокообменът между България и Турция е нараснал с 39% за 2004 г. до рекордните 1,857 млрд. долара. Българският износ за 2004 г. бележи ръст от 45,6 % в сравнение със същия период през 2003 г. Турция заема четвърто място в стокообмена ни със света и второ място в стокообмена ни с балканските страни след Гърция.

Към осеммсечието на тази година стокообменът ни с Турция е в размер на 1,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 09.11.05 г.
fallback