fallback

БФБ разреши на членовете си да изграждат собствени платформи за търговия

От 14 ноември борсата ще въведе в експлоатация gate, който ще даде възможност за изграждане на тези електронни системи

14:51 | 08.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Членовете на борсата – инвестиционни посредници и банки, вече ще могат да изграждат собствени платформи за търговия, аналогични на COBOS, съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на Българска фондова борса – София Георги Драйчев. „От 14 ноември борсата ще въведе в експлоатация gate, който ще даде възможност за изграждане на тези електронни системи,“ каза Драйчев.

Той допълни, че въвеждането на този “gate” ще позволи получаването на борсова информация в реално време. „Подаването на информация от клиента към борсата, тоест въвеждането на поръчки, ще бъде безплатно, но за получаването на информация в реално време от борсата трябва да се заплати такса,“ допълни още Драйчев.

Таксата за получаване на информация е 500 лв. месечно, или 6000 лв. годишно. Според Георги Драйчев, след заплащането на тази информация, клиентът може да я предоставя на трети лица при каквито условия пожелае. Той каза още, че системата COBOS ще продължи да съществува и, който желае, ще я ползва.

Въвеждането на възможността за търговски платформи към посредниците се прави като резултат от запитвания от страна на членовете на борсата. В резултат от проведеното представително допитване до членовете, борсата ще намали таксата при търговията с акции. Намалението ще стане чрез “поемането” на ДДС от борсата, като на най-долния праг таксата практически ще спадне от 0.1% до 0.083% от стойността на всяка сделка.

Досега клиентите на посредниците можеха да въвеждат поръчки на БФБ-София чрез COBOS, като към 31 октомври ползвателите на системата са 1370. Общо 37 посредници са абонати на COBOS, като с най-много клиенти в края на миналия месец е ИП Карол – 471.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
fallback