fallback

Няколко дружества с над 10 000 акционери ще станат публични

Тези дружества са длъжни да приведат дейността си в съответствие с изискванията на закона в срок шест месеца от влизането в сила на този закон. Тези шест месеца изтичат на 14 ноември

14:35 | 07.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

След една седмица изтича срокът, в който дружествата, които имат над 10 000 акционери трябва да подадат документи в Комисията за финансов надзор (КФН), за да бъдат вписани като публични. Това бе наложено от последните изменения за Закона за публично предлагане на ценни книжа, направени в началото на тази година и влезли в сила на 14 май.

Според тези промени, публично е и дружество, което има повече от 10 000 акционери в последния ден на две последователни календарни години. Тези дружества са длъжни да приведат дейността си в съответствие с изискванията на закона в срок шест месеца от влизането в сила на този закон. Тези шест месеца изтичат на 14 ноември.

За целта в този срок дружеството е длъжно да заяви за вписване в регистъра на комисията издадените от него акции или временни удостоверения и в 7-дневен срок от вписването в регистъра да поиска приемането им за търговия на регулиран пазар.

Проверка на Investor.bg показа, че в момента две дружества със сигурност отговарят на тези условия - “Златен лев Холдинг” и “Сиконко Холдинг”. За още две дружества може да се предполага, че са около тази граница като брой на акционерите, но за момента не може да се каже точно колко са тези акционери. Това са “Финтекско” и “ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”.

“Дружествата, които отговарят на това условие за публичност, трябва да подадат документи в комисията в установения срок”, каза заместник-председателят на КФН, ръководещ управление “Надзор на инвестиционната дейност” Димана Ранкова. От своя страна, КФН ще направи проверка в Централен депозитар колко са дружествата с над 10 000 акционери и след това може с писма да прикани тези които не са изпълнили разпоредбите, да ги изпълнят.

“Подготовката на документите е на финалната фаза и те ще бъдат внесени в комисията в установения срок,” каза за Investor.bg изпълнителният директор на “Златен лев Холдинг” Христо Памукчиев. Той допълни, че акционерите на дружеството са малко под 90 000. През тази година капиталът на холдинга бе увеличен и достигна 6,482 млн. лв. “При регистрацията ни като публично дружество ние ще предоставим на комисията и борсата всички необходими данни и сегашните и бъдещи акционери ще могат да се запознаят с финансовите ни резултати,” допълни Памукчиев.

“Златен лев Холдинг” е част от бившия приватизационен фонд “Златен лев”, който първо стана инвестиционно дружество от затворен тип, а след това бе разделен на инвестиционно дружество от отворен тип и холдинг.

От “Сиконко Холдинг” също обявиха, че ще подадат документи в КФН. “Предали сме част от необходимата документация в Централен депозитар, а след това документите ще бъдат внесени и в комисията,” каза Радка Пенева, член на Съвета на директорите на холдинга. Тя допълни, че акционерите на дружеството са около 13 500. Според Пенева обаче процедурата може да бъде затруднена, защото в момента се установява какво е състоянието на дружеството. “Има назначено вещо лице, което трябва да установи какви са активите на холдинга,” допълни Пенева.

В средата на октомври новото ръководство на “Сиконко Холдинг” обяви, че няма достъп до офисите и до търговската документация, за да открие колко са дълговете на компанията. Според Пенева собствеността на много от дъщерните дружества е прехвърлена на други фирми, част от които се управляват от предишните директори на холдинга.

“Сиконко Холдинг” е образуван след вливане на “Сиконко инвест холдинг” и “Булинвест – Груп 1 Холдинг” в “Сиконко” АД. “Сиконко инвест холдинг” и “Булинвест – Груп 1 Холдинг” са бивши приватизационни фондове.

Третото дружество, за което се предполага, че отговаря на условията за вписване като публично е “Финтекско” АД. То е образувано чрез вливането на "Калиман Холдинг" АД в "Сигма" ООД. При това вливане дейността на "Калиман Холдинг" АД е прекратена.

В края на миналата седмица стана ясно, че се предвижда капиталът на “Финтекско” да бъде увеличен от 685 857 лв. на 2 743 428 лв. Увеличението трябва да стане чрез първично публично предлагане на акции на пода на Българска фондова борса – София, а решението за това ще бъде гласувано на извънредно Общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 16 декември.

Според запознати с дейността на дружеството, вписването му като публично по този начин се прави основно заради бъдещи инвестиционни проекти, за които публичният имидж е по-добър, а също и заради големия брой акционери.

При “ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД ситуацията е по-сложна, защото това дружество бе отписано от публичния регистър на КФН след търгово предложение през тази година. Към 31 март тази година общият брой на акционерите в дружеството бе 10 511, от които физическите лица бяха 10 472. Антон Гаврилов, който бе директор за връзки с инвеститорите на “ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”, докато бе публично, каза за Investor.bg, че няма информация колко са акционерите и дали ще се прави нещо по отношение на публичността на дружеството.

Свързани компании:

Софарма логистика АД(6SL)

Златен лев Холдинг АД(HLEV)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 29.08.22 г.
fallback