fallback

Средният матуритет по кредитите може да намалее след приемане на Базел ІІ

14:07 | 02.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Средният матуритет по кредитите може да намалее, ако банките усетят някакъв риск при дългосрочното кредитиране, каза Румен Симеонов, директор Дирекция "Надзорна политика и методология" в БНБ на провеждащия се Икономически форум за Югоизточна Европа.

"Дебиторите трябва да плащат премия на кредиторите при дългосрочните кредити," каза Симеонов и това според него ще накара кредитополучателите да се насочат към кредити с по-малък срок.

На форума бе обсъдено въвеждането на правилата от Базел ІІ. Новото споразумение за капиталовата адекватност на банките, наречено Базел ІІ, трябва да бъде прието от банките в Европейския съюз до края на следващата година. Това споразумение стана задължително за тези банки след приемането му от Европейския парламент миналия месец.

Българските банки трябва да приемат споразумението при влизането на страната в Европейския съюз. Сега действащият стандарт бе приет през 1988 г. с първото Базелско споразумение.

Базел ІІ е структуриран в три отделни, взаимносвързани раздела, наречени стълбове. Според новите правила банките ще трябва да изравнят размера на капитала, който заделят като обезпечение срещу риска, както и да уеднаквят капиталовата си адекватност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:42 | 11.09.22 г.
fallback