fallback

Растежът на фондовите борси в Централна и Източна Европа ще продължи

Един от пътищата за бъдещото развитие на борсите в региона е тяхното коопериране

12:36 | 02.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Растежът на фондовите борси в Централна и Източна Европа ще продължи, основно заради доброто развитие на икономиките и предстоящото присъединяване на част от страните към Европейският съюз. Около тази теза се обединиха участниците в панел "Развитие на капиталовите пазари в региона" на провеждащия се в НДК Икономически форум за Югоизточна Европа.

„В последните три-четири години фондовите борси в региона имаха растеж в пъти и това привлече много чужди инвеститори“, каза Владимир Михайловски, представител за страната на International Finance Corporation. Той представи развитието на борсите в съседните на България страни, а също и българския капиталов пазар. Подобно бе представянето и на Жига Пелко, портфолио мениджър на словенската KD Group, според когото има голям потенциал при инвестиционните фондове.

Според генералния мениджър на Солунската борса Василис Маргалис един от пътищата за бъдещото развитие на борсите в региона е тяхното коопериране. Начините на коопериране и съюзи между регионални борси бяха представени от Хенри Бергстрьом, вицепрезидент на OMX.

„Съюзът между борсите в Стокхолм, Хелзинки и Копенхаген, както и присъединяването към този съюз на борсите в трите балтийски страни дадоха нови възможности за развитие“, каза Бергстрьом.

Според него е достигната висока степен на интеграция на борсите в Северна Европа чрез сливания и съюзи, като инвеститорите са получили максимален достъп до информация, а компаниите - нови канали за дистрибуция.

Българските участници в панела представиха развитието на инвестиционните фондове, дружествата със специална инвестиционна цел, инвестиционното банкиране, както и възможностите за емитиране на облигации в България. Още от Икономическия форум за Югоизточна Европа: Средният матуритет по кредитите може да намалее след приемане на Базел ІІ Р. Овчаров: Очакват ни тежки години в областта на енергетиката Договорени са 15 млн. лв. за електронно правителство в бюджет 2006 Расте интересът към партньорства с малки фирми от Югоизточна Европа Работната ръка на много разумни цени е предимството на България Трайно се забавя поскъпването на жилищата във всички областни градове България държи 5% от световния пазар на клинични проучвания Два пъти по-малък дял от БВП се отделя за здравеопазване у нас спрямо ЕС Реализираме инфраструктурни проекти за близо 1 млрд. евро до 2010 г. Над 190 чужди компании участват на тазгодишния Икономически форум

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 03.09.22 г.
fallback