fallback

Американската Tishman ще инвестира 65 млн. евро в Sofia Airport Center

Комплексът ще бъде разположен на терен с площ 140 992 кв. м, а застроената площ ще бъде около 100 000 км. м

14:56 | 01.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Tishman Management Company

Базираната в Лос Анджелис компания Tishman International Companies ще инвестира 65 млн. евро в изграждането на Sofia Airport Center, който ще представлява комплекс от бизнес сгради и обекти за логистична и дистрибуторска дейност, съобщи днес на специална пресконференция председателят на компанията Алан Леви. Комплексът ще бъде разположен на терен с площ 140 992 кв. м, а застроената площ ще бъде около 100 000 км. м.

"През последните години България става все по-привлекателна за международни инвестиционни проекти, главно заради бързо развиващата се икономика и предстоящото членство в Европейския съюз", каза Леви.

Инвеститорите очакват строителството на комплекса да започне през пролетта на 2006 г. и той да бъде завършен за около три години. Земята, на която ще  се строи, вече е закупена. Придобиването на земята е осъществено чрез покупката на дружеството, което я притежава.

През май тази година "София Еърпорт Център" ЕООД стана едноличен собственик на "Ти Ел Пропърти Къмпани" ЕАД (бивше "Промота България"), в активите на което влиза и земята, на която ще се строи центъра. Дружеството е закупено за общо 10,971 млн. лв. или по 3,8496 лв. на акция. "Ти Ел Пропърти Къмпани" все още е публично дружество и акциите му са регистрирани за търговия на Българска фондова борса - София.

"Все още не сме решили какво ще бъде бъдещето на това дружество и дали то ще остане публично", отговори Алан Леви на въпрос на Investor.bg.

"Това ще бъде първият подобен комплекс в България. Компанията ни е горда с факта, че сме първият инвеститор с толкова мащабен проект в страната", каза Джулиан Едуардс, генерален директор на Tishman Management Company. Според него Sofia Airport Center ще бъде не само най-големият, но и най-динамично развиващият се комплекс от този тип в България.

Освен този комплекс, в скоро време Tishman предвижда още две инвестиции в България. Едната е покупката на сградата на TNT, която в момента е собственост на Lindner, а втората е съучастие с Линднер в изграждането на жилищни площи в района на Бизнес парк София.

Комплексът Sofia Airport Center e инвестиционен проект на Tishman Lindner Bulgaria Real Property GmbH и ще бъде разположен само на 300 м от новото летище София. Проектът ще бъде разработен и управляван от Tishman Management Company, част от Tishman International  Companies, а пасивен инвеститор и строител ще бъде Lindner AG. Българската компания Forton International в съдружие с Cushman & Wakefield Healey & Baker ще бъде партньор по отдаване под наем и продажби.

Според инвеститорите потенциални клиенти за наемане или плодажба на площи в комплекса ще бъдат местни и чужди вериги за хранителни стоки, спедиторски фирми, магазини и компании, които търсят офиси и търговски площи в близост до летище София, с лесен достъп до пътната мрежа и околностите на летището.

Инвеститорите в Sofia Airport Center не знаеха за възможността за получаване на сертификат като инвеститор "първи клас", но казаха, че след като има такава възможност, вероятно ще се възползват от нея. Според българското законодателство, за да бъде една инвестиция от първи клас се изисква тя да е в размер на над 70 млн. лв. При получаване на такъв клас инвестиция държавата може да вземе решение да отпусне бюджетни средства за изграждане на елементи на техническата инфраструктура, необходими за реализацията на инвестиционния план до границите на имота.

Компанията Tishman е основана през 1898 г. в САЩ, а през 1927 става публична. Към 70-те години на миналия век това е една от най-големите публични компании за недвижими имоти, разработила и построила Световния търговски център в Ню Йорк, сградата Джон Ханког в Чикаго, Епсон Център в Охайо и първата фаза на Сенчъри Сити в Лос Анджелис. През 1977 г. компанията става частна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:50 | 06.09.22 г.
fallback