fallback

Стартира седмото издание на Икономическия форум за Югоизточна Европа

Основната тема на събитието тази година е “Развитие на икономика на знанието и подкрепа за конкуретноспособни малки и средни предприятия”

09:05 | 01.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Днес, 1 ноември, е официалното откриване на седмото издание на Икономическия форум за Югоизточна Европа (ИФЮЕ), който ще се проведе до 2 ноември в НДК. Форумът, който се осъществява с медийното партньорство на Investor.bg, тази година е събрал над 500 участници.

Основната тема на събитието тази година е “Развитие на икономика на знанието и подкрепа за конкуретноспособни малки и средни предприятия”.

Форумът е подкрепен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и асоциациите на италианския бизнес в региона.

Икономическият форум ще бъде открит от министър-председателя Сергей Станишев. В откриващата пленарна сесия ще участват президентът на Черна гора Филип Вуянович, помощник-генералният секретар на ООН и регионален директор на ПРООН Калман Мижей, както и официални представители от Румъния и Босна и Херцеговина. В първия ден на форума ще бъдат дискутирани необходимите реформи в образованието в ЮИЕ, електронното правителство, предизвикателствата пред иновациите и инвестициите във фармацевтичната индустрия, развитието на пазара на недвижими имоти на прага на Европейския съюз и развитието на транспортните мрежи в ЮИЕ.

Темата за политика за конкурентоспособни малки и средни предприятия (МСП) ще бъде открита с кръгла маса на тема "Държавна политика за развитие на МСП". На форума ще бъде представено проучване "Създаване на връзки между МСП и чуждестранни инвеститори - състояние и възможности", последвано от свободна дискусия за ролята на правителството, местните власти и бизнес асоциациите за свързване на МСП с чуждестранни инвеститори. Предвидените за втория ден на форума дискусионни панели са свързани с развитието на капиталовите пазари в региона, въвеждането на правилата от БАЗЕЛ II и финансовия сектор в ЮИЕ, финансирането на МСП, развитието на интегрирани енергийни пазари, възможностите за бизнеса в ЮИЕ по европейските схеми за търговия с емисии и пътят към енергийно ефективна икономика и инвестициите в проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 07.09.22 г.
fallback