fallback

Преглед на печата

07:48 | 01.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

ДПС сложи ръка и на държавния резерв
в. Сега
 
ДПС завзе нови доходоносни територии в правителството. Вчера под ръководството на вицепремиера и министър на бедствията и авариите Емел Етем мина агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Тя ще управлява още "Гражданска защита" и Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност". Така Етем ще контролира пряко и непряко около половин милиард лева годишно.
 
Досега държавният резерв беше на подчинение на икономическото министерство, но методически се ръководеше от министъра без портфейл. В кабинета "Сакскобургготски" на този пост се смениха Неждет Моллов и Филиз Хюсменова. Решението резервът да премине изцяло към квотата на ДПС в правителството е взето от Съвета на управляващата коалиция преди половин месец. Икономическият министър Румен Овчаров не е протестирал.
Всяка година около резерва има скандали и обвинения за източване. Миналата година в такъв бяха замесени фирми, близки до ДПС. Масларова пуска "сребърния фонд" в. Сега Така нареченият "сребърен фонд", който трябва да запушва дефицитите на държавния пенсионен фонд, ще започне да се натрупва още от догодина, обяви социалният министър Емилия Масларова, след като правителството прие републиканския бюджет. Фондът ще се създаде със закон през 2006 г. и ще е в рамките на фискалния резерв.
 
В него ще постъпват минимум 25% от приходите от приватизация и 50% от икономиите на разходи по държавния бюджет. Финансовото и социалното министерства започват да пишат закона за фонда, обясни зам. финансовият министър Любомир Дацов. Парите ще се съхраняват при БНБ и ще се управляват от финансовото министерство чрез централната банка. Те ще се използват като буфер, който да тушира натиска върху публичните разходи за пенсии при влошаване на демографската ситуация, допълни Дацов. По-скъпо парно и топла вода от днес
в. Новинар
Парното и топлата вода поскъпват от днес във всички топлофицирани градове в страната с изключение на Габрово и Русе, където цената на топлоенергията се намалява съответно с 4% и с 8,91%.
 
23% по-скъпо от миналата зима ще плащат абонатите в София. От 1 юли топлоенергията поскъпна с около 12% и от 1 ноември с още 11%. От днес 1 мвтч топлоенергия в столицата струва 55,848 лв. с ДДС. Досега той струваше 50,448 лв. Таксата мощност ще бъде 12,64 лв. на киловат годишно, или по 1,05 лв. на киловат на месец.
 
Така тричленно семейство, което живее в двустайно жилище с площ от 60 кв.м, този отоплителен сезон ще плаща средно на месец по 135 лв.за парно и за топла вода. Ако в подобно жилище живее четиричленно семейство, то ще плаща 143 лв. за отопление и топла вода.
 
Във Варна общото поскъпване на топлоенергията е с 14% . Цената на енергията там от днес е 55,34 лв./мвтч. Цената за мощност по 1,30 лв./квт за месец. Обикновено проектната енергийна мощност на апартамент от 60 кв.м е 9 квт, за 45 кв.м жилище - 7 квт. Постоянната сума, която се плаща на месец, се получава, като се умножат мощността по стойността на таксата. В Пловдив топлинната енергия струва 61,176 лв. за мегаватчас от днес, а цената за мощност - 9,972 лв. на киловат за годината, или по 83 ст. за квт на месец. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 01.11.05 г.
fallback