fallback

Преглед на печата

10:05 | 29.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Валентин Захариев купи завод в. Стандарт

"Застава Ковачница" в "Крагуевац" чрез фирмата си "Интертръст". Това съобщи вчера белградският вестник "Вечерне новости". Цената е 1,78 млн. евро. Инвестиционната програма е за 3 млн. евро и погасяване на дълговете на предприятието от 2,3 млн. евро. Вестникът припомня, че Валентин Захариев доскоро бе собственик на "Кремиковци" в България. Чрез свои фирми той контролира и "Леминд" в сръбския град Лесковац, а също и завод за ламарина в Косово. И двата бяха купени тази година. Новите собственици смятат да увеличат производството в "Застава Ковачница", както направиха с "Леминд", отбелязва вестникът.

Закриват над 20 болници в. Стандарт

Над 20 малки болници в страната може да бъдат закрити. Те са със стара апаратура, пациентите им сами си носят дори чаршафите, а храната е лоша. Освен това ползват едва 1/3 от леглата си. Въпреки това за тях се харчат средства за ток и парно, каза здравният министър проф. Радослав Гайдарски пред ресорната комисия в парламента завчера. Решение за закриването им обаче трябва да вземат депутатите. Много от бившите окръжни лечебници ползват едва 200 от 600 легла в сградите. Не може у нас да има 230 болници и всяка година техните дългове да са 200 млн лева, категорични са експертите на Гайдарски. Такава сума са натрупали само болници, като "Св. Екатерина", "Александровска", "Пирогов", Националната кардиологична. Причината е, че оттам минава почти целият поток от пациенти, твърдят шефовете им. Проверките на здравното министерство обаче показват, че няма увеличение на болните. Скъпото лечение на тежко пострадалите е причина да имаме допълнителни разходи, оправдават се от лечебниците с най-големи задължения. Борчовете са от ремонти, градинки и други странични разходи, смята обаче Гайдарски.

Поръчки за строителство за над 5 млн. евро се обявяват в ЕК в. Сега

Обществена поръчка за строителство на стойност 5,923 млн. евро или левовата им равностойност трябва да се обявява първо в официалния вестник на ЕК и чак тогава възложителят може да публикува обявата в "Държавен вестник" у нас. Това предвиждат промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които се налагат във връзка с влизането в сила на две директиви, каза Антоанета Първанова, експерт от Агенцията по обществените поръчки. "Въвеждането на европейски прагове не изключва прилагането на националните", обясни тя. В момента поръчка за строителство на над 1,800 млн. лв. без ДДС се възлага по ЗОП. Доставки на стойност над 154 000 евро се обявяват в Европейската комисия. За доставки на стойност от 150 000 лв. до левовата равностойност на 154 000 евро се прилага ЗОП. През ноември проектът ще се разгледа от МС и ако се приеме от парламента, промените в ЗОП ще са в сила от лятото на 2006 г.

Данъчните отиват в агенцията по приходите в. Новинар

Служителите от данъчната администрация са получили уведомления, че от 1 януари вече ще работят в Националната агенция по приходите (НАП), като ще изпълняват досегашните си функции и ще получават същата заплата.

От януари догодина новата агенция ще поеме събирането на данъците и осигуровките. Затова в състава на НАП ще влеят и над 800 служители на Националния осигурителен институт, ангажирани със събиране на осигурителните вноски.

От Главна данъчна дирекция вчера не коментираха дали промяната ще доведе до съкращения на данъчни служители. Очаква се част от данъчните да преминат на работа към общините, които от Нова година поемат събирането на местните данъци и такси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 28.08.22 г.
fallback