fallback

Бизнес климатът се понижава за четвърти пореден месец

11:09 | 28.10.05 г.

Стопанската конюнктура през октомври показва симптоми на влошаване. Общият показател на бизнес климата пада спрямо септемврийското равнище с 3.6 пункта. Това е четвъртият пореден месец на понижение след достигнатия през юни дългосрочен 11 - годишен максимум. Влошаването се дължи на всички отрасли, наблюдавани с бизнес анкетите на НСИ – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги (вкл. Транспорт), уточняват от НСИ.

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” е с 2.6 пункта под нивото от предходния месец. Въпреки това мненията на мениджърите относно настоящата и очаквана производствена активност остават оптимистични. Относно продажните цени, стопанските ръководители от промишлеността предвиждат покачването им.

През октомври стопанската конюнктура в строителството остава благоприятна, независимо че съставният показател “бизнес климат в строителството” се понижава с 2.9 пункта в сравнение със септември. Това се дължи на изместване към по-умерените очаквания за бизнес състоянието през следващите 6 месеца. Строителната активност се запазва на нивото от предходните месеци, като очакванията за следващите 3 месеца са в същата посока.

Конкуренцията в бранша, остава основният проблем на строителните предприятия. През последния месец обаче все повече мениджъри посочват „цените на материалите” и „несигурната икономическа среда” като фактори затрудняващи дейността. По отношение на продажните цени в строителния отрасъл инфлационните очаквания се засилват.

През октомври бизнес климатът в търговията на дребно се влошава. Съставният показател е с 6.3 пункта под равнището на септември предимно поради по-неблагоприятните очаквания за бизнес ситуацията през следващите 6 месеца. Същевременно и очакванията за продажбите и поръчките към доставчици през следващите 3 месеца падат.

Основни проблеми за търговците на дребно остават недостатъчното търсене, конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда. Относно продажните цени, оценките и очакванията са в посока на увеличение.

През октомври съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” пада с 3.3 пункта. Същевременно мненията за настоящото и очакваното търсене на услуги са също по-неблагоприятни в сравнение с дадените оценки миналия месец.

С най-голяма тежест сред факторите затрудняващи дейността на предприятията е конкуренцията. През последния месец се засилва негативното влияние и на фактора „несигурна икономическа среда”.

Последните бизнес анкетите на НСИ отчитат леки инфлационни очаквания в сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 28.10.05 г.
fallback