fallback

Преглед на печата за 6 януари

08:05 | 06.01.20 г.

Бизнес и синдикати искат данъчни преференции за ниските доходи

В. Сега

Бизнесът и синдикатите излизат с общо предложение към правителството за данъчни облекчения за най-нискодоходните работещи. Това съобщиха председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова телевизия тази вечер. Предложението е част от проект за ново споразумение между социалните партньори и правителството. За него трите страни се разбраха да започнат преговори в края на миналата година, след като бизнесът обяви бойкот на кабинета заради болничните. Преговорите за сключване на споразумение започват утре. По малка част от исканията има постигнато съгласие между работодатели и синдикати, като не е ясно каква ще е позицията на правителството. „Нещо, по което очаквам съпротива, е модифицираната ни идея за въвеждане на необлагаем минимум за нискодоходните групи. В разговор с бизнеса стигнахме до общо предложение към правителството да възстановява платения данък за нискодоходните групи. В края на годината част от данъка да бъде възстановяван - това е компромисното ни предложение”, обясни Пламен Димитров.

Перник отново настоя за оставки на Нено Димов и Петя Аврамова

В. Сега

И тази вечер в Перник се проведе протест с искане за справедливи присъди за всички отговорни за водната криза лица и за незабавна оставка на министрите Нено Димов и Петя Аврамова. Този път протестираха жители на кв. "Църква", които направиха автошествие по улиците на града, след като полицията не ги пусна да блокират магистрала "Люлин". Хората настояват още за цялостна, а не частична подмяна на водопреносната мрежа в квартал "Църква" и на всяка амортизирана водопреносна мрежа в град Перник и близките села, предаде БНР. Те настояват да се измести главният водопровод и контролните ВиК съоръжения от границите на луксозното селище "Делта Хил" и искат да се разследва защо държавни съоръжения са заградени в частен имот и ВиК Перник няма достъп до тях. Допреди дни "Делта Хил" бе пощадено с 9 часа по-кратък режим от перничани - спираха водата му само нощем, докато в града нямаха вода от 22:00 часа до 15:00 часа.

Путин и Ердоган викат Борисов в Истанбул

В. Сега

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин на 8 януари. Разговорът ще е в Истанбул и ще е посветен на газовите доставки за България през газопровода “Турски поток” и строежа на българското отклонение от него, наречено “Балкански поток”. Българският министър-председател е поканен за откриването на “Турски поток” от президента Ердоган. Поканата от президента на Турция до Борисов е пристигнала на 29 декември 2019 г., пише “24 часа”.

Само седмица по-рано американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на САЩ за 2020 г., с който се налагат санкции на компании, замесени в осъществяването на руските проекти за газопроводи “Северен поток 2” и “Турски поток”. Това породи опасения, че България също може да бъде засегната, защото “Балкански поток” реално е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 млрд. куб. м природен газ на година. Над 12 млрд. куб. м газ ще излизат директно от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно потребление, така и за захранване на планирания от българското правителство газов хъб “Балкан”, от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

Онлайн търговците ще издават електронни или хартиени касови бележки

В. Монитор

Онлайн търговците ще издават електронни или хартиени касови бележки. Това стана ясно от думите на говорителя на НАП Росен Бъчваров в предаването "Икономика и бизнес" на Канал 3. Той обяви, че вече е публикуван нов проект за промяна на Наредба Н-18, за касовите апарати.

След масовите протести на бизнеса през миналата година, сега държавата предлага на онлайн търговците да издават или обикновен фискален бон, или дигитален такъв.

Превозвачите обвиниха регионалния министър в арогантно поведение

В. Монитор

Когато не се съобразяваш с бизнеса - това за нас е арогантно поведение." Около това мнение се обединиха пред bTV Йордан Арабаджиев и Магдалена Милтенова по повод тол системата.

Според превозвачите арогантното поведение е от страна на региналния министър Петя Аврамова в целия процес по въвеждането на тол таксите. Всички транспортни асоциации дадоха един куп предожения и становища за тол таксите, но общо нула са приети, казаха те.

Превозвачите настояват за бавен преход от винетна към тол система, за да не бъде шоково поскъпването. За това те се вдигат на национален протест на 13 януари, когато ще се включат и таксиметрови превозвачи. Основните им искания са оставката на регионалния министър Петя Аврамова с аргумент, че не се съобразява с нито едно предложение на транспортния бизнес, както редуциране на таксите за тарифата, обхвата и преференции.

12 чисто нови “Ролс-Ройс” са регистрирани миналата година в България

В. 24 часа

12 чисто нови автомобила “РолсРойс” са регистрирани у нас за миналата година, както и два употребявани. Това показват данни на Пътна полиция. Според тях продажбите на луксозни коли са близо 10% от всички доставки на нови автомобили, или 4191 бройки. Регистрирани са и 5 нови и 14 употребявани “Ферари”. Автомобилите “Ламборгини” са се увеличили с 22, от които 5 са чисто нови. 3 нови “Бентли” са се появили, както и 43 втора ръка. Електромобилите на “Тесла” са се увеличили с 39 бройки. Най-популярната луксозна марка остава БМВ. От тях има 1276 доставки. При “Мерцедес” има 914, а при “Ауди” - 714. Закупени са 335 “Ленд Роувър”, 290 “Волво”, 165 “Инфинити”, 161 “Лексус”, 112 “Порше” и 71 “Ягуар”.

Зелена зона от юни и в почти целия район “Слатина”

В. 24 часа

Зелената зона за паркиране в София може да се увеличи с още 6300 места и да обхване кварталите “Редута”, горната част на “Яворов”, “Гео Милев” и “Христо Смирненски”. Това предвижда предложение на районната администрация на “Слатина”, за което текат обществени обсъждания. Според него зелената зона ще се разшири с улиците между булевардите “Цариградско шосе”, “Михай Еминеску” и “Ситняково”, улиците “Боян Магесник”, “Слатинска” и “Иван Димитров - Куклата”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
fallback