fallback

Standard & Poors повиши кредитния рейтинг на България

Според представители на агенцията повишението се дължи на намаления дял на държавния дълг, което е резултат основно от стриктната фискална политика, поддържана от новото правителство

16:51 | 27.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Кредитната агенция Standard & Poors повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България в чужда валута от ВВВ- на ВВВ. Краткосрочният и дългосрочният кредитен рейтинг на страната местна валута бяха повишени до ВВВ+/А-2 от ВВВ/А-3, а краткосрочният рейтинг по задължения в чужда валута запази нивото А-3.

Според представители на агенцията повишението се дължи на намаления дял на държавния дълг, което е резултат основно от стриктната фискална политика, поддържана от новото правителство. Предстоящото присъединяване на страната към Европейския съюз и предприетите структурни реформи също допринасят за позитивната промяна.

Въпреки разходите по подготовката на парламентарните избори през юни и разрушителните наводнения се очаква бюджетен излишък от около 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) в края на годината. За следващата година също е планиран излишък, който ще понижи дела на държавния дълг до 30% от БВП. Дефицитът по текущата сметка вероятно ще нарасне до 10% от БВП през 2005 година, като отчасти ще бъде компенсиран от ръста на преките чуждестранни инвестиции.

Евентуалното забавяне на членството в ЕС с една година няма да се отрази на рейтинга, смятат от агенцията. Ако правителството продължи да води разумна макроикономическа политика е възможно ново повишение в рамките на две години. Ситуацията при задълженията в местна валута също е стабилна, като се очаква изравняване на рейтингите при евентуално присъдиняване към еврозоната.

Бъдещият ръст на кредитния рейтинг ще зависи от хода на структурните реформи, които биха засилили икономическия растеж в страната и биха осигурили стабилни данъчни приходи за държавната хазна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:36 | 20.08.22 г.
fallback