fallback

Преглед на печата за 30 декември

08:25 | 30.12.19 г.

В Перник започват спешни ремонти за справяне с водната криза

В. Сега

В Перник започват спешни ремонти, които да помогнат за справяне с водната криза в града, започнала на 18-и ноември т.г. Още днес започват реалните дейности по изграждане на нов утаител на пречиствателната станция за питейни води на Перник. Целта е това да доведе до по-добро качество на подаваната за населението вода и да гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир "Студена". Също днес се очаква да започне работата и по изместването на трасето на преминаващия през промишлената зона на Перник клон 2 от водопровода, където се губят големи количества вода. Неговото изграждане ще бъде финансирано от държавата с около 2 млн.лв. и ще бъде извадено от проекта за водния цикъл, чиято реализация предстои, за да няма санкции от управляващия орган.

Кметът на Несебър бе пуснат на свобода след 70 дни в ареста

В. Сега

Специализираният съд е освободил от ареста кмета на Несебър Николай Димитров. Това съобщи за БТА неговият адвокат - Петър Атанасов.  Мярката е променена в парична гаранция от 50 000 лв., предаде БНР. Димитров беше задържан точно преди местните избори през октомври и му беше повдигнато обвинение за участие в престъпна група за купуване на гласове. Той бе задържан близо 70 дни. Въпреки това той бе преизбран за четвърти мандат, а преди месец положи клетва под конвой и с белезници.

България на 39-о място в света по свобода

В. Монитор

България се нарежда на 39-о място в света според Индекса за човешки свободи за 2019 г. на американския институт "Като". Класацията включва общо 162 държави, а страната ни получава оценка 7,79 по 10-степенна скала. Спрямо резултатите на института от миналата година България подобрява позицията си с две места. Класацията е поредното подобно реномирано световно изследване, което опровергава напълно псевдокласацията на „Репортери без граници“, според която страната ни е наредена на 111-о място по свобода на словото.

Бившите казарми в Кюстендил стават модерен балнеоложки комплекс

В. Монитор

Бившите казарми в Кюстендил ще се превърнат в модерен балнеоложки и спортен комплекс, като инвестицията е за около 60 млн. лв., обяви областният управител на Кюстендилско Виктор Янев. По негови думи вече има разработен проект, като инвеститорският интерес е от страна на братя Бобокови. Дружество иска да изгради мултифункционален спортно-туристически и балнеоложки комплекс. Първо обаче имотът трябва да стане общински. Все още е на Министерството на отбраната.

60,9% от водата у нас се губят, но поскъпва от сряда

В. 24 часа

60,9% от водата, която ВиК дружествата в България са купили от държавата и са искали да продадат на населението, са чиста загуба и са изтекли, преди да стигнат до хората. Това показва последният анализ за ВиК сектора, който Комисията за енергийно и водно регулиране е публикувала по време на коледните празници. Данните са за 2018 г. и според тях в сравнение с 1 г. по-рано делът на загубената по тръбите вода е намалял едва с 1 процентен пункт. До края на сегашния 5-годишен регулаторен период остават още 3 г., като целта пред водните дружества е дотогава делът на загубите да се сведе до 49%. Ако обаче темпът на намаляване се запази като сегашния, този процент ще бъде достигнат около 2031 г.

БНБ и ДАНС ще правят общи проверки за пране на пари

В. 24 часа

От 1 януари 2020 г. БНБ и ДАНС ще правят съвместни проверки при съмнения за пране на пари. Това предвижда проект на инструкция, обявена за обществено обсъждане. Целта е финансовата система да не се използва за пране на пари и финансиране на тероризъм. Документът задължава проверяващите и от двете институции да не разкриват информацията, станала им известна при проверките. Общите акции могат да се провеждат както по искане на експертите на управителя на БНБ Димитър Радев, така и на ДАНС.

Над 500 000 българи пред воден режим

В. Труд

Над 500 000 българи са на воден режим или им предстои да се сблъскат всеки момент с проблема, установи проверка на “Труд”. Кризата в Перник е предизвестена от няколко предпоставки – суша, чиновническо безхаберие и икономическите интереси на големи фирми, коментираха експерти. След Перник воден режим е обявен в Плевен, Ловеч, Севлиево, а пред криза са Дупница,, Шумен, Търговище и др. Седмият по големина язовир в страната – “Тича” се оказва, че е на 55,53 процента от обема си и над 200 000 души от Шумен и Търговище са застрашени от воден режим. Още в средата на миналия месец стана ясно, че над 315 000 българи у нас живеят в условията на воден режим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
fallback