fallback

ЕК: Политиката на конкуренцията у нас е по-добра от тази на Румъния

Заключението на ЕК е, че България е готова да се присъедини към ЕС, тъй като отговаря на изискванията за членство по отношение на политиката на конкуренция

12:46 | 27.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

В представения на 25 октомври доклад на Европейската комисия (ЕК) в зелено (цветът, означаващ сферите, в които страната ни е готова с реформите), бяха оцветени само няколко глави. Сред тях на първо място е глава “Политика на конкуренция”, заради което от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) смятат, че поставената оценка за дейността й е „отличен“.

Заключението на ЕК е, че България е готова да се присъедини към ЕС, тъй като отговаря на изискванията за членство по отношение на политиката на конкуренция, както в областта на антитръста, така и на контрола върху държавните помощи.

Не е такова мнението на ЕК по отношение на състезаващата се в тази писта Румъния. В редовния доклад за съседната ни държава тази глава е класирана в жълтата графа, тъй като ЕК заключи, че трябва да бъдат направени още много усилия в областта на контрола върху държавните помощи, за да се изпълнят изискванията за пълноправно членство.

Според ЕК в България е изграден ефективен функциониращ административен капацитет, както по отношение на антитръста, така и на държавните помощи.

От КЗК подчертават, че Европейската комисия е препоръчала заплащането на експертния състав, работещ в тази сфера у нас, да бъде повишено. Този проблем вече е решен в Румъния, където заплащането на експертите е увеличено с 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
fallback