fallback

Искров: Обмислят се промени на наредбата за задължителните резерви

Ще има един стандарт на оповестяване на цената на кредита, както и на валутните рискове, които крият кредити, различни от кредитите в лева и евро, подчерта Искров

09:35 | 27.10.05 г.

БНБ си запазва правото и на допълнителни мерки през 2006 г.; снимка: Investor.bg

„Благодарение на бързата кредитна експанзия виждаме едно по-бързо нарастване на класифицираните потребителски ипотечни кредити в сравнение с цялостното нарастване на кредитния портфейл и това ще бъде поводът да затегнем повече провизиите, които банките ще е необходимо да формират срещу потребителските ипотечни кредити, което пък ще даде съответно и възпиращо действие върху растежа на кредита“. Това заяви Иван Искров, управител на Българската народна банка, по време на заключителната мисия на МВФ.

Ще бъдем по-активни в насърчаването на търговските банки да стигнат до единен стандарт на маркетинг, един стандарт на оповестяване на цената на кредита, както и на валутните рискове, които крият кредити, различни от кредитите в лева и евро, каза още Искров.

БНБ си запазва правото и на допълнителни мерки през 2006 г., ако макроикономическите баланси на страната, и по-скоро текущата сметка, продължат този тренд на развитие.

Искров припомни, че сега действащите мерки по Наредба № 21 за задължителните минимални резерви, които банките поддържат при Българската народна банка, визират един период до трети, четвърти месец на следващата година, но съществува идея за тяхното продължаване през цялата 2006 година.

„Доколкото ние позволихме за някои банки, които имат желание да надхвърлят тавана – използвам условно тази дума “таван”, от 6% растеж на тримесечие и доколкото някои от тях, много малък брой, но все пак предпочитат да плащат тези 200-процентни резерви, но да продължат да експандират, вероятно ще променим Наредба № 21 така, че да направим неизгодно внасянето на такива резерви и по-нататъшната експанзия, което би било и по-феърплей, тъй като ще се спазва от всички банки“, уточни евентуалните промени Искров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 11.09.22 г.
fallback