fallback

Преглед на печата за 19 декември

08:02 | 19.12.19 г.

Под натиск от Брюксел България обяви война на дъмпинга от китайските стоки

В. Сега

Дрехи, обувки, чорапи, чаршафи, играчки и всякакви пластмасови изделия - внос от Китай, поскъпват от Нова година. Причината е, че минималните стойности, по които се обмитяват тези стоки при внос у нас, значително се завишават.  България вече трябва да прилага т.нар. "справедливи цени" за рискови стоки от "трети страни", валидни за всички членки от ЕС. Тези стойности се определят всеки месец чрез COMEXT - непрекъснато актуализираща се база данни на Евростат, според произхода и крайната дестинация. Като рискови стоки се квалифицират текстил и текстилни изделия, както и изделия от пластмаса. На практика това обхваща огромен обем артикули, които се търгуват в страната. Масова практика от години е  т.нар. китайско карго, което влиза на територията на страната ни, да се декларира пред митниците на смешно ниски цени, от което вносители пестят огромни суми от мита и такси. 

Пътната безопасност влиза в уроците по математика и физика

В. Сега

Пътната безопасност може да се интегрира в задачите и уроците по математика и физика. Тази идея лансира пред Би Ти Ви председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата” Малина Крумова. Тя обяви, че в рамките на ЕС се говорело за концепция, която включва преподаването на пътна безопасност именно чрез предмети като математика и физика. Според нея голяма част от проблемите са в математиката и физиката - скорост, ускорение, сблъсък, и можело да се интегрират със задачи в часовете по математика. „Безопасността по пътищата може да бъде интегрирана в задачи, за да бъдат разбрани от учениците”, допълни тя. По думите ѝ дали безопасността ще стане предмет в училищата у нас е въпрос на много разговори.

Кабинетът "Борисов" отново развърза предколедно кесията

В. Сега

И вчерашното заседание на кабинета мина под знака на ударно харчене на непланирани в бюджета средства за сметка на планирани, но нереализирани разходи. Още на миналото заседание министрите пресушиха бюджетния излишък и разместиха харчове за близо 3 млрд. лева.  Сега най-голямата сума - 208 млн. лв., е отпусната на транспортното министерство. Средствата всъщност са предназначени за Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), за да погаси задълженията си по инвестиционни проекти от предишната Оперативна програма „Транспорт 2007-2013 г." , посочва правителствената пресслужба. На практика с това решение кабинетът отписва отпуснатия през 2016 г. безлихвен заем от 208 млн. лв. за изграждане на 10 жп участъка по линиите СептемвриПловдив, Пловдив-Бургас и Първомай-Свиленград. Заемът бе даден от държавния бюджет, за да може НКЖИ да довърши строителството, тъй като компанията изпусна крайния за пълното усвояване на спечелените евросредства. Заемът трябваше да бъде върнат в държавната хазна до 2025 г., но с вчерашното решение кабинетът го опрости. 

След цигарените компании и петролният бранш ще следи контрабандата

В. Монитор

От догодина петролният бранш ще въведе методика, по която да следи контрабандата на горива. Идеята е подобно на сдружението на цигарените концерни бензиновият бранш да се "саморегулира" и да сведе до минимум незаконната търговия с акцизни стоки. "Първото тримесечие ще стартираме модела заедно с Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), а в средата на годината ще предложим анализ и мерки за противодействие", заяви Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Той съобщи новината при представянето на резултатите от поредното проучване на незаконната търговия с цигари, което се прави чрез преброяване на изхвърлените празни опаковки. 

Тол таксите за повечето камиони ще са от 4 до 7 ст. на км

В. Монитор

Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик - на товарните автомобили с тегло между 3,5 тона и до 12 тона, ще са от 4 до 7 ст. на километър, в зависимост от емисионния клас на превозното средство. Това предвижда приетата днес от Министерския съвет Тарифа за таксите, които се събират за ползване на републиканската пътна мрежа. Тарифата е нова и след влизането й в сила ще замени сега действащата.

Цените на е-винетките за всички категории пътни превозни средства остават непроменени. Уикенд винетката за леки коли е 10 лв., седмична - за 15 лв., месечна - за 30 лв., тримесечна - за 54 лв. или годишна - за 97 лв.

Камионите и автобусите с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще продължат да ползват е-винетка до въвеждането на тол системата, не по-късно от 1 март 2020 г. Цените на дневните, седмичните и месечните винетките за тях остават без промяна. 

Автобусите до 30 км ще возят без колани

В. 24 часа

За автобусите, които возят по линии до 30 км, отпада изискването да бъдат оборудвани с колани. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, които прие кабинетът в сряда и ще ги внася в парламента. Задължението за колани остава, когато автобуси и микробуси превозват деца. Проектът регламентира и правилата за движение на тротинетките, изискванията за предпазни средства, максимално допустима скорост и минимална възраст

След 4 часа спорове: Социалната комисия отложи с 6 месеца Закона за социалните услуги

В. 24 часа

Закона за социалните услуги да бъде отложен с шест месеца. Този законопроект на "Обединени патриоти" бе подкрепен на първо четене парламентарната социална комисия след близо четири часа бурни дебати и скандали. "Законът за социалните услуги не е закон за децата, родителите и семейните отношения, законите, които регулират тези отношения са Семейният кодекс, Законът за закрила на детето, Законът за семейните помощи. Законът за социалните услуги се отнася за хора, които имат нужда от подкрепа - хора с увреждания, самотни , бездомни, деца, за които няма кой да се грижи, хора, изпаднали в бедствена или кризисна ситуация", обясни защо подкрепя отлагането социалният министър Деница Сачева. Пред депутатите тя обясни, че социалните услуги са въведени преди 15 г. Сега те са 1356, като от бюджета на държавата през следващата година за тях ще отидат 294 млн. лв.

Албена остава Европейски курорт на спорта и през 2020 г.

В. Труд

Над половин милион лева ще вложи „Албена“ АД в ремонт на спортни съоръжения и изграждане на три тенис корта и професионално баскетболно игрище, съобщиха от ваканционното селище. Инвестициите бяха огласени, след като Албена бе избран за втора поредна година за Европейски курорт на спорта. „Популяризирането на здравословния начин на живот, опазването на природата и подобряването на достъпната среда са сред мисиите ни като носител не титлата. Мотото ни е „Спортни по природа“, посочиха от ръководството на комплекса. През следващата година той ще е домакин на повече от 100 спортни събития на регионално, национално и международно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 09.09.22 г.
fallback