fallback

БНБ и КФН: Убийството на Кюлев няма да се отрази на финансовия пазар

Разбира се, че последствия има, но последствията са това, че отново сме свидетели на едно нагло предизвикателство на престъпността, каза Искров

16:28 | 26.10.05 г.

Не считам, че убийството на Емил Кюлев може да има каквото и да е влияние върху Финансова група ДЗИ, тъй като това е една от най-големите финансови групи в страната, седи много добре на пазара - и банката, и застрахователят. Това заяви пред журналисти в Министерски съвет управителят на БНБ Иван Искров.

Това все пак не е еднолична фирма, която по търговския закон има проблеми със смъртта на съответния предприемач, това е акционерно дружество. Подчертавам още веднъж, че те са с една много добра и ликвидност и капиталова адекватност, добави Искров.

Разбира се, че последствия има, но последствията са това, че отново сме свидетели на едно нагло предизвикателство на престъпността и хвърляне на ръкавица в лицето на държавата от страна на престъпността. То е към всички институции, не само към МВР. Последствия разбира се ще има и към семейството на Емил Кюлев, както знаете той има малки деца. Всички ние загубихме един наш колега - добре известен, каза още управителят на БНБ.

Според члена на Комисията за финансов надзор (КФН) професор Милчо Стоименов след днешното убийство не се очакват сътресения на финансовия пазар. Спирането на борсовата търговия с акции на дружествата от финансовата група ДЗИ е с цел предотвратяване на евентуални спекулации, уточни той по време на брифинг на КФН.

Налични са достатъчно гаранции за нормалното функциониране и стабилността на дружествата, каза проф. Стоименов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:34 | 25.08.22 г.
fallback