fallback

Парафираха договора за продажбата на ТЕЦ "Варна" на РАО “ЕЕС Росии”

Предстои парафираният проект на договор да бъде внесен за одобрение от Надзорния съвет на Агенция за приватизация

16:18 | 26.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Днес в Министерството на икономиката и енергетиката беше парафиран проектът на приватизационен договор за продажбата на до 100% от капитала на ТЕЦ “Варна” между Агенцията за приватизация и ОАО РАО “ЕЕС Росии” - Русия, съобщиха от агенцията.

Предстои парафираният проект на договор да бъде внесен за одобрение от Надзорния съвет на Агенция за приватизация. На двустранното парафиране присъстваха министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Петър Димитров.

Купувачът ще придобие приблизително 100% от акциите на дружеството, защото 407 броя акции ще бъдат предоставени за обезщетение на реституционни претенции.

Покупната цена на продаваните акции е в размер на 389 727 391,05 евро, при цена на една акция от 680,85 евро.

Придобиването на акциите ще бъде осъществено на два етапа. При първото приключване купувачът ще закупи 51% от капитала на ТЕЦ Варна срещу сума в размер на 198 902 838,15 евро.

РАО “ЕЕС Росии” се задължава да финансира увеличение на капитала на дружеството с 16% чрез издаване на нови акции в размер на 189 091 789,65 евро, като купувачът придобие собственост върху тях. По този начин след първото приключване купувачът ще бъде собственик на 67% от акциите на ТЕЦ Варна. Останалите 33% от капитала на дружеството купувачът ще може да придобие не по-късно от 1 юли 2007 г. срещу 190 824 552,90 евро (второто приключване).

С оглед защита на държавния интерес купувачът се задължава да предостави безусловна и неотменяема банкова гаранция в размер на 190 824 552,90 евро за обезпечение на задължението му по плащане на оставащото държавно участие от 33%.

За 53 800 броя акции от ТЕЦ Варна се допуска плащане с непарични платежни средства. Други параметри на двустранно парафирания договор:

 - купувачът се задължава да запази основния предмет на дейност на дружеството за срок от три години, както и да не инициира или подкрепя ликвидация, сливане, вливане или разделяне на дружеството;

 - купувачът се задължава да осигури дружеството да извършва дейността си в съответствие с издадените му лицензии;

 - да поддържа разходите за труд на равнището на разходите за труд, които дружеството е имало през годината, приключила на 31 декември 2004г.;

 - купувачът се задължава да спазва ограниченията за замърсяване на въздуха от големи горивни инсталации, както и да следи за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването. Купувачът е длъжен да извърши всички зависещи от него действия с цел дружеството да приведе дейността си в съответствие с посочените изисквания.

На 9 май 2005 г. Агенцията за приватизация избра ОАО РАО “ЕЕС Росии”, Русия за участник, спечелил конкурса за продажбата на до 100% от капитала на “ТЕЦ Варна” ЕАД, с. Езерово. На второ място е класирана CEZ a.s., Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:16 | 10.09.22 г.
fallback