fallback

Преглед на печата

08:28 | 25.10.05 г.

Швейцария иска да изнася наш ток за Италия

в. Сега

Швейцарската компания " Пауър енд Газ Електрицитатс гезелшафт Лауфенбург" (PGEL) заяви интерес да изнася български ток за Италия, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след среща с министъра на икономиката на Швейцария Йозеф Дайс.

Овчаров не съобщи подробности за намеренията на фирмата и добави, че тя ще вземе участие в следващия търг на НЕК за износ на електроенергия. Това все още е само възможност, но ако сътрудничеството се осъществи, България би могла да стъпи на италианския пазар, до който сега няма достъп, обясни министърът.

Брюксел предупреждава за последно България

Еврокомисията представя днес пред Европарламента много строг мониторингов доклад за нашата страна

в. Сега

Много строг е първият мониторингов доклад за България, който Еврокомисията ще представи днес пред Европейския парламент. Това разкри пред "Сега" еврослужител в Брюксел, който се е запознал с текста. Документът бе засекретен до последния момент.  Въпреки потайността изтекла информация показва, че докладът с обем 55 страници не съдържа неочаквани оценки.

"Всичките пет области, за които България бе предупредена през юни, че трябва да ускори реформите, са посочени като все така проблемни", каза източникът на "Сега". Критиките са фокусирани върху правосъдието и вътрешните работи, свободното предоставяне на услуги, фирменото право, земеделието и екологията.

Променят цвета на винетките

в. Стандарт

Променят цвета на винетките от догодина. Това се прави, за да се намалят възможностите за фалшификации, обясниха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Промяна има и в цената на стикерите. Собствениците на автомобили ще плащат с 50 ст. повече за седмична винетка и с 1 лев отгоре за месечна.

Стикерът за 12 месеца се оскъпява с 4 лв. и през 2006 г. ще струва 58 лв. Годишните винетки за камионите ще се продават за 644 лв., вместо досегашните 541 лв. а тези за автобуси - по 322 лв. Начинът на продажба на винетките и пътищата, за които са необходими, няма да се променят.

Министри и депутати крият доходи

в. Новинар

96 висши държавни служители не са декларирали имотите и доходите си за миналата година, съобщи вчера председателят на Сметната палата Валери Димитров.

5837 служители трябва да подадат декларации за доходите и имотите си за миналата година по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. От неподалите декларации 41 са народни представители от предишното Народно събрание. Закона не са спазили 20 министри, зам.-министри и главни секретари от кабинета "Сакскобургготски".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 25.10.05 г.
fallback