fallback

С 10 млрд. лв. ще финансират развитието на Югозападния регион до 2013 г.

Проектът обхваща областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град и Софийска област

13:02 | 24.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Четири приоритета предвижда проектът на регионален план за развитие на Югозападния район за планиране, обявиха от Регионалния съвет за развитие на района.

Главна стратегическа цел на плана е балансирано развитие на Югозападния район за планиране чрез постигане на растеж в регионалната икономика, която да осигурява повече и по-качествени работни места, подобряване на качеството на живот, съхраняване на природното и културно-историческото наследство, опазване и възстановяване на околната среда.

За целия планов период (2007-2013 г.) се предвижда финансиране в размер на 10,47 млрд. лева, които се осигуряват от републиканския бюджет, общински бюджети, частно финансиране, финансови инструменти на ЕС за подкрепа на регионалното развитие и други източници за финансиране.

Приоритетите, за които ще бъдат използвани средствата, са: повишаване конкурентоспособността на регионалната икономика; развитие на транспортната и инженерно-техническата инфраструктура; подобряване на качествата на жизнената среда в населените места и условията на живот; укрепване на административния капацитет на местните и регионалните власти и развитие на трансграничното сътрудничество.

Регионалният съвет за развитие на Югозападният район за планиране е първият създаден в страната регионален съвет за развитие. Той обхваща областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град и Софийска област. Регионалният съвет за развитие е орган за провеждане на държавната политика за регионално развитие на ниво район за планиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:41 | 11.09.22 г.
fallback