fallback

Преглед на печата

09:51 | 22.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

"Щрабаг" може да не плати неустойка за летището
в. Сега
 
Австрийската компания "Щрабаг", която строи новото столично летище, може да не плати нито лев неустойка за закъснението, което допусна. Това се разбра вчера от изявление на транспортния министър Петър Мутафчиев.Причината според министъра е, че договорът е написан крайно обтекаемо и плащането на неустойки според текстовете зависи от много условности.
 
От началото на септември министерството изчислява неустойка за всеки ден бавене след 31 август - датата, на която пътническият терминал и околната инфраструктура трябваше да бъдат завършени. Преди няколко дни, на среща с министъра австрийците са изяснили, че нямат намерение да се възползват от правото си на международен арбитраж, обясни Мутафчиев.
 
“Ню Имидж” взема “Бояна филм” в. Стандарт
"Ню Имидж" е купувач на "Бояна филм", потвърди Върховният административен съд. Петчленният състав остави без разглеждане жалбата на отхвърлените кандидати "Бавария филм" и "Драгон Интернешънъл Студиос". На 5 октомври "Бавария" оттегли жалбата си, тъй като от компанията се споразумяха с "Ню Имидж" за съвместна дейност в Киноцентъра. Жалбата на "Драгон" пък е неоснователна, смятат магистратите. Дружеството не внесе депозит и бе отстранено от конкурса.  134 лева данък за апартамент в центъра
в. Новинар
 
133,91 лева ще стане данъкът за апартамент в центъра на София с площ от 100 квадратни метра заради повишение на данъчните оценки с 30% от 2006 г., стана ясно на семинар на Министерството на финансите. Досега данъкът за подобно жилище е бил 103 лева. Точните размери на налога обаче са различни за различните жилища, като освен от големината и местоположението зависят от годината на построяване, етажа, конструкцията и някои други фактори.
 
Данъкът за жилище от 60 кв. м в центъра пък ще се увеличи от 61,81 лева на 80,35 лева. За апартамент от 100 кв. м в крайните квартали на столицата налогът ще се повиши от 30,90 на 40,17 лева.
 
свен в София данъчните оценки ще нараснат с 30% и в други големи градове като Варна и Бургас. Така апартамент от 60 кв. м в Бургас ще се облага с 54,90 лева вместо с 42,27 лева. За курортите повишението ще е по-голямо - с 52%. Така за апартамент от 60 кв. м в Банско налогът ще се увеличи от 7,20 лева на 9,36 лева.
 
 
Разходите за транспорт без данъци догодина
в. Стандарт
Фирмите няма да плащат данъци върху разходите, които правят за транспорта на служителите си. Това предвиждат промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, които предлага Министерството на финансите. Няма да се дължат налози за карти както за градския транспорт, така и за пътуване с влак или рейс от дома до работното място на служителите. Намалява се и данъкът върху социалните разходи на фирмите, които се дават на служителите в натура - купони за храна и карти за почивки. Налогът пада от 17 на 12%. Но ако парите се плащат на ръка, данъкът си остава 17%.
 
Фирмите ще могат да отделят до 0,1% от приходите си за представителни цели, като сумата няма да се облага. Но над този лимит ще се дължи налог. Сега върху всички разходи на фирмите за вечери и развлечения се начисляват 17% за хазната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:19 | 12.09.22 г.
fallback