fallback

Бъдещето на Булгартабак бе обсъдено на среща при министър Овчаров

Това е първата от поредицата подобни срещи, като тя бе по-скоро за запознаване със ситуацията, отколкото за вземане на решения

19:25 | 21.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Въпроси относно бъдещето на "Булгартабак Холдинг", приватизацията на предприятията от неговата структура и неговото преструктуриране са били обсъдени днес на работна среща в Министерството на икономиката и енергетиката, съобщиха за Investor.bg от министерството. В срещата са участвали министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, ръководството на "Булгартабак Холдинг", представители на министерствата на финансите и на земеделието, синдикати и експерти.

"Това е първата от поредицата подобни срещи, като тя бе по-скоро за запознаване със ситуацията, отколкото за вземане на решения," съобщиха от министерството. От там добавиха, че със сигурност ще има и други срещи, след които е възможно да има решения за бъдещето на холдинга и неговите дружества.

През седмицата изпълнителният директор на холдинга Георги Костов каза пред парламентарната комисия по земеделие, че приватизацията и преструктурирането на "Булгартабак Холдинг" трябва да продължат, но най-неуместно би било дружеството да се продава през следващата година.

По-рано този месец стана ясно, че ако се одобрят новите акцизни ставки до края на септември или октомври следващата година, предприятията за производство на цигари в Стара Загора и в Пловдив може да бъдат затворени, ако не оптимизират разчетите си.

Ръководството на Булгартабак и синдикатите са против предсрочното увеличение на акцизите за цигарите от началото на следващата година. Този въпрос е бил обсъждан на срещата, е съобщил за БНР участник в срещата, пожелал анонимност.

Според част от мненията, изразени на срещата, все още има шанс една или две цигарени фабрики да бъдат приватизирани, според друго мнение Булгартабак трябва да остане държавен до влизането на страната ни в Европейския съюз. Третата позиция е за това цигарения ни гигант да не се раздържавява и да остане държавна структура.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 17.08.22 г.
fallback