fallback

БНБ съобщи за нови фалшикати на банкноти от 10 лв.

Банкнотата е с ниско качество и са имитирани някои от основните защитни елементи, които се проверяват най-вече от гражданите, като: холограмна лента, воден знак, осигурителна нишка

13:01 | 21.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Истински (горе) и фалшиви 10 лв. Снимка: БНБ

Нов тип неистинска банкнота от купюр 10 лева е регистрирана от Националния център за анализ (НЦА) на неистински банкноти и монети на БНБ, съобщиха от централната банка. Този тип банкнота е установяван често в ценни пратки на търговските банки, допълват от БНБ.

Банкнотата е с ниско качество и са имитирани някои от основните защитни елементи, които се проверяват най-вече от гражданите, като: холограмна лента, воден знак, осигурителна нишка. Няма имитация на УВ-изображения и микротекстовете.

От централната банка препоръчват в случай на съмнение относно истинността на банкнотите, те да се изпращат в НЦА.

Методите на проверка са:

 - При пипане с пръсти на ръцете лесно се установява хартия, различна от оригиналната банкнотна хартия. Липсва релеф в печата на определените места.

 - При накланяне на неистинската банкнота липсват оптическите ефекти в холограмната лента. Числото “10” не пулсира.

 - При поставяне на банкнотата срещу светлинен източник се наблюдава лоша имитация на портрета във водния знак и на осигурителната нишка.

 - При проверка с лупа не се чете микротекст на определените места (за проверка се използва лупа с увеличение от 6 до 10 пъти).

 - При проверка с УВ-лампа (365нм) не се наблюдава имитация на УВ-защитата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
fallback