fallback

Преглед на печата

08:11 | 21.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

“ЛУКОЙЛ Нефтохим” остава без депо за отпадъци
в. Стандарт 
 
"ЛУКОЙЛ Нефтохим" остава без депо за складиране на строителни отпадъци от 2006 г. Причината е, че община Камено, на чиято територия се намира рафинерията, отказва да предостави терен за изграждането му. А сега действащото трябва да бъде закрито до Коледа.
 
Още преди няколко месеца рафинерията е поискала от общинския съвет в Камено да им предостави подходящ терен за изграждане на ново сметище. Направено е общоградско допитване, но хората в Камено са категорично против, каза кметът Димитър Котаров. Въпреки че става въпрос за строителни отпадъци, жителите се опасяват от химическо замърсяване.
 
Преди известно време община Бургас също отказа на нефтената рафинерия парцел за изграждане на сметище. Вероятно последна дума по проблема ще имат магистратите.
България изостава 10 пъти от ЕС по нови технологии
в. Сега 
 
България значително изостава от страните от ЕС и САЩ в областта на иновациите. Това съобщи Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, който е един от авторите на доклада "Иновации.бг". По данни на ЦИД иновативните предприятия в България са една четвърт от тези в ЕС, или на 1 наше предприятие в ЕС има 10. В България най-много иновационни дружества има в секторите, където има чуждестранно присъствие - в ИТ сектора, архитектурата, финансовото посредничество и промишлеността.
Прокуратурата проверява 20 случая на корупция сред чиновниците
в. Сега 
 
Ден след като от "Прозрачност без граници" обявиха, че сме с лоши показатели за корупция, доклад на правителствената комисия за противодействие на корупцията отчете, че у нас са нищожно малко сигналите за корупция. От 200-240 сигнала за подкуп годишно, които постъпвали в комисията, едва 1/10 са реални, съобщи секретарят на правителствената комисия Константин Паликарски. Прокуратурата проверява 20 случая на корупция, препратени от комисията. В отчета на прокуратурата за 2004 г. пише, че има осъдени 352 за корупция, но не всички са за подкупи, обясни правосъдният министър Георги Петканов, който е председател на комисията. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 21.10.05 г.
fallback