fallback

ВАС отмени решението за концесията на летищата във Варна и Бургас

Съдът връща преписката на МС, който трябва да продължи започнатата през 2004 г. процедура с останалите допуснати до участие кандидати

17:43 | 20.10.05 г.
Автор - снимка
Създател

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) със свое решение от днес е отменил решение на Министерския съвет (МС) от април за определяне на победител в конкурса за концесионер на гражданските летища в Бургас и във Варна, съобщиха от съда.

Съдът връща преписката на МС, който трябва да продължи започнатата през 2004 г. процедура с останалите допуснати до участие кандидати за вземане на решение за определяне на спечелил неприсъствения конкурс кандидат за концесионер на летищата.

На 8 април тази година Copenhagen Airports A/S бе обявена за победител в конкурса за концесионер на летищата във Варна и Бургас. Компанията предложи инвестиции от 526 млн. евро. След това обаче консорциумът между "Фрапорт" и "БМ Стар" подаде жалба пред петчленния състав на Върховния административен съд за отмяна на решението за избор на концесионер.

Един от мотивите на съда за днешното решение е, че комисията е допуснала до участие в неприсъствения конкурс кандидат, който не отговаря на квалификационните изисквания. Едно от тях е, че Copenhagen Airports управлява пряко само летището в Копенхаген, а в останалите летища, където има процентно участие, не е установено наличие на опит в дейности по управление и експлоатация.

Друг от мотивите на съда посочва, че избраният кандидат не е направил изискуемите от конкурса успешни реализирани за пет години проекти с инвестиции над 100 млн. евро. Освен това при подаването на документите си за участие в конкурса те са били с нередности, които не са отстранени в изискуемия срок.

ВАС е осъдил Министерския съвет да плати на "Венси Консешънс", "Венси Еърпортс" и консорциума, образуван между тях, 80 075 лв. - държавни такси и разноски по делото. МС трябва да плати и 50 лева на "Фрапорт АГ Франкфурт Еърпорт Сървисис Уърлдуайд", "БМ Стар" ЕООД  за държавни такси и разноски по делото.

Решението на тричленния състав може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 20.10.05 г.
fallback